NFL draft – Glupost ili potez sezone?

NFL draft se približava, a sada su u centru pažnju Los Anđeles Remsi, koji su trejdom za prvog pika napravili glupost ili potez sezone.

U noći kada je Kobi Brajant rekao zbogom košarci Los Anđeles Remsi su rešili da oni budu glavna sportska vest u Gradu Anđela. Franšiza koja se ove sezone vratila u Kaliforniju želi nov start, a šta može biti bolje od toga nego da prvi biraju na ovogodišnjem draftu? Tenesi Tajtansi držali prvi pik, ali generalni menadžer franšize iz Nešvila je najavljivao da je spreman da trejduje, a u Los Anđeles Remsima su videli mogućnost za restart franšize.

Prvi pik na draftu ima veliku vrednost, pa su Remsi morali da pošalju izuzetno jaku ponudu. Tenesi Tajtansi su za prvog pika i pik četvrte runde dobili pik prve runde Los Anđeles Remsa, dva pika druge runde, pik treće runde i pik prve runde sledeće sezone. Remsi su dali puno kako bi se popeli na prvo mesto, ali sve će to biti opravdano ako draftuju igrača koji će ih vratiti na puteve slave.

Džef Fišer se nakon nekoliko loših sezona nalazi pod pritiskom. Remsi imaju veoma dobar sastav, a od trenera se očekuje da napravi tim koji može da pokori NFL. Ono što definiše ceo NFC Zapad, pa i ovu franšizu, je izuzetno čvrsta odbrana. Problem je u tome što Remsi nemaju kvalitetan napad. Nik Fols je stigao u franšizu iz Los Anđelesa kao igrač koji treba da predstavlja budućnost franšize. On nije ispunio očekivanja u prvoj sezoni, jer je imao odnos tačdauna i presečenih lopti 7-10. U odsustvu kvalitetne igre na poziciji kvorterbeka u prvi plan je iskočio raningbek Tod Gurli. Ono što Remsima sada treba je mladi kvorterbek, koji će biti budućnost franšize.

Samim tim što će birati prvi na draftu izbor Los Anđeles Remsa se sveo na dva igrača. To su Karson Venc i Džered Gof, dva najbolje rangirana kvorterbeka pred nastupajući draft. Venc je igrao na koledžu Severna Dakota, dok je Gof igrao na Kaliforniji. Karson je imao nešto bolji kombajn, dok je Džered bio odličan na svom pro danu. Međutim, statistike nisu jedina stvar koja se prati. Gof ima mnogo veći marketinški potencijal, jer je momak rođen i odrastao u Kaliforniji. Ko god bude izabran kao prvi biće pod ogromnim pritiskom, jer će se od njega očekivati da bude mesija, spasilac franšize koja se opet nastanila u Los Anđeles.

Tenesi Tajtansi su profitirali ovim trejdom. Akumulirali su veliki broj pikova, i sada mogu da biraju šta žele na ovogodišnjem draftu. Veoma lako se može desiti da se Tajtansi vrate u top 10, ali isto tako da iskoriste pikove kako bi trejdovali za nekog kvalitetnog igrača. Tenesi se nalazi na veoma dobrom putu. Nakon nekoliko turbulentnih sezona tim se stabilizuje. Imaju mladog kvorterbeka, Markusa Mariotu, koji je okružen odličnim igračima u napadu.

Ovakav trejd uvek nosi rizik. Sada deluje da su Tenesi Tajtansi apsolutni pobednici, međutim Los Anđeles Remsi nemaju šta da čekaju. Fišer je povukao potez očajnika kako bi došao do igrača koga želi, a vreme će pokazati da li je u pitanju bila glupost ili odličan potez.