NFL – Počeli su trening kampovi

NFL sezona se polako bliži, a proteklih nekoliko dana počeli su trening kampovi. Tokom narednih šest nedelja svaki od timova će pokušati da napravi idealan roster koji će ga staviti u najbolju poziciju za osvajanje Superbola. Prve dane trening kampova obeležile su vesti iz tabora Nju Ingland Pejtriotsa, Njujork Džajantsa, Sijetl Sihoksa, Dalas Kaubojsa, Njujork Džetsa i Kanzas Siti Čifsa.

Aktuelni Superbol šampioni, Nju Ingland Pejtriots, imaju veoma burnu predsezonu. Tim je napustilo nekoliko bitnih igrača, pre svega u odbrani, a prethodnih dana dominantna tema je afera vezana za izduvane lopte u utakmici finala AFC-a. Komesar Rodžer Godel je potvrdio kaznu Tomu Brejdiju, što znači da će proslavljeni kvorterbek propustiti prve četiri utakmice nove sezone. Robert Kraft je istakao svoje nezadovoljstvo ovom odlukom, dok je trener Beliček u svom stilu ignorisao pitanja novinara vezana za svog kvorterbeka. Tom Brejdi i NFLPA su podneli tužbu protiv lige, tako da postoji nada da će se suspenzia ipak ukinuti. Prva dva dana kampa zabeležena je rekordna poseta, a navijači su svaki potez Superbol MVP-a pratili aplauzom. Na terenu nije bilo nekoliko igrača od kojih se očekuje da nose tim. Donta Hajtauver se oporavlja od povrede, dok Lageret Blant nije prošao testiranja i nije mu dozvoljeno da trenira. Što se tiče borbi za mesta u kampu najveće pitanje je ko će igrati u sekundariju, kao i to ko će od raning bekova dobiti šansu da se nađe na rosteru kada počne sezona.

Njujork Džajants počeli su sa pripremama za novu sezonu, u nadi da će napraviti značajan iskorak u odnosu na prošlu godinu. Viktor Kruz i Odel Bekam Junior su prošli testiranja i odobreno im je da počnu sa treninzima. Ovo je veoma dobra vest za Plave Divove, ali kao osiguranje u tim je stigao i veteran vajd risiver Džejms Džons. Ono što nije dobro je odsustvo Džejson Pijer Pola, defanzivnog linijaša koji je ostao bez prsta tokom predsezone. U redovnoj konferenciji za štampu, vlasnik tima iz Velike Jabuke, Mara, rekao je da nema kontakt sa JPP-jem i da ne zna kada će se priključiti timu. Najveća briga tima je ofanzivna linija, a veteran Džejk Long je već dva puta bio u poseti. Aktivna je i tema novog ugovora Ilaja Meninga i samo je pitanje dana kada će kvorterbek dobiti novi ugovor.

Jedan drugi kvorterbek koji je osvojio Superbol ne mora da brine za svoju budućnost. Rasel Vilson postigao je dogovor sa Sijetl Sihoks i naredne četiri godine igraće u timu koji je dve godine zaredom osvajao NFC titulu. Ovim je rešen jedan problem u Sijetlu, ali generalni menadžer Džoš Šnajder mora da nađe način da zadovolji potraživanja drugih igrača, a da pri tome tim ne ispašta. Kem Čenselor je rešio da bojkotuje kamp dok ne dobije nov ugovor, a Majkl Benet smatra da zaslužuje bolje uslove. Pored svega toga Sihoksi moaju da nađu način da produže saradnju sa Bobijem Vagnerom, liderom lajnbekera.

Dalas Kaubojs su nakon dugo vremena igrali u plejofu, a nakon što je Dez Brajant dobio nov ugovor u Teksasu se nadaju da mogu do Superbola. To neće biti lako, jer je najbolji raning bek iz prošle sezone, Demarko Marej, napustio tim u predsezoni. Upravo je ta pozicija najzanimljivija u rosteru Američkog tima. Za mesto startnog raning beka konkurišu Džozef Rendl, Lens Danbar i Deren Mekfaden, koji je ponovo povređen. Analitičari veruju da je ovo najslabiji deo tima i da ne bi bilo čudo ukoliko u toku trening kampa u Dalas stigne Rej Rajs ili Kris Džonson.

Njujork Džets baziraće svoju igru na dominantnoj odbrani i tako pokušati da skinu Pejtriotse sa trona AFC Istoka. Međutim, ta odbrana će biti oslabljena prva četiri kola zbog neigranja Šeldona Ričardsona, a ta suspenzija može biti još duža, jer je defanzivni linijaš nekoliko puta prekršio zakon. Ričardson je prvo zaustavljen zbog brze vožnje, a potom se opirao hapšenju. NFL ima nutltu toleranciju za igrače koji prekrše zakon, tako da ovog igrača očekuje dodatna suspenzija. Što se tiče samog tima, Đino Smit je imenovan za startnog kvorterbeka i tako je dobio još jednu šansu da pokaže šta zna i da li može da uspe u NFL-u.

Za kraj jedna lepa vest. Erik Beri, defanzivni bek koji igra za Kanzas Siti Čifs, pobedio je rak! Beriju je prošlog decembra dijagnostifikovana ova opasna bolest i nakon serije hemoterapija on je uspeo da je savlada i da se samo osam meseci kasnije vrati na teren. Ovo je veoma dobra vest za tim koji ima šampionske ambicije.

Trening kamp je mesto gde se stvara šampionska ekipa, ali i mesto gde anonimni igrači dobijaju priliku da pokažu da vrede i da za njih ima mesta u NFL-u, tako da je pred nama šest veoma interesantnih nedelja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *