stadion

Nica

NICE

Lučki grad i mondensko letovalište, nalazi se na Azurnoj obali između Kana i Monaka. Grad su osnovali Grci, koji su mu dali ime Nikaea, a to ime su zadržali i Rimljani. U XIV veku Avinjon je postao duhovni centar, a cela Provansa doživela umetnički procvat. Grad je 1793. anektiran od Francuske i pripao dinastiji Savoja, a dodeljen Francuskoj tek 1860. posle masovnog protesta naroda.

Grad se sastoji iz dve celine: stari deo grada koji podseća na tradicionalne mediteranske gradove, sa uskim ulicama i kamenim kućama i novi deo koji se prostire pored obale. Najpoznatiji deo grada je “Englesko šetalište”. Ova ulica se pruža 5km duž zaliva i na njoj se nalaze najelitniji hoteli i luksuzne vile. Razni festivali i karnevali održavaju se tokom cele godine.

STADE DE NICE

stadion

Planovi za izgradnju stadiona potiču sa početka veka, ali je izgradnja počela tek 2011. godine. Trebalo je da stadion bude završen 2007. ali se kasnilo zbog zabrinutosti u vezi sa budućim troškovima izgradnje. Moderna multifunkcionalna arena koja ispunjava sve ekološke standarde otvorena je 22. septembra 2013.

Krov stadiona se sastoji od 4.000 solarnih panela koji će proizvoditi energiju za njegovo održavanje. Na stadionu će se pored fudbalskih, održavati i ragbi mečevi, koncerti i drugi događaji. Ovde se nalazi i Nacionalni sportski muzej.

Stadion u Nici biće domaćin 3 meča iz grupne faze i jednog meča osmine finala.