PSŽ

Nikad lako na Žerlanu

Odbegli šampion PSŽ je imao dosta vremena da se odmori pred utakmicu sa Lionom na Žerlanu. PSŽ je bio bez obaveza da igra utakmice od prošle subote, kada je pobedio Rems sa 4:1 i ostao neporažen na 35 uzastopnih utakmica u ligi. Duel na Žerlanu je je jedna od retkih preostalih situacija gde taj bilans može biti ugrožen.
Kako bi Lion mogao uopšte da naudi ekipi koja ga je tokom ove sezone savladala čak četiri puta u raznim takmičenjima (Superkup, Liga kup, Kup Francuske i prvenstvo), ostaje pitanje na koje će odgovor morati da smisli trener Bruno Genezio. Ako ništa drugo, moraće bar da pojača motivaciju fudbalera odbrane koji nisu uspeli da urade ništa značajnije na ta četiri susreta, budući da je Lion u njima primio čak 12 golova!
Uz poklapanje nekih drugih rezultata, Lion bi uz osvojena tri boda mogao čak i do trećeg mesta, ali posle četiri uzastopna neuspeha protiv ”svetaca”, mogu samo da se nadaju ludoj sreći. Situaciju otežavaju i izostanci nekih ključnih fudbalera, pa tako zbog povrede neće igrati Valbuena i Toliso, dok će zbog suspenzija izostati Žale, Umititi i Grenije.
Jedan od faktora koji idu na ruku domaćoj ekipi je to što su do sada barem na svom terenu predstavljali tvrd orah za PSŽ, izgubivši samo dva puta 21-oj prethodnoj ligaškoj utakmici na Žerlanu.
U taboru gostiju je u poslednje vreme bilo poprilično zanimljivo, pogotovo van terena. Serž Orije je prebačen da trenira sa rezervama zbog neprimerenih izjava vezanih za Blana i saigrače, zbog čega neće biti u sastavu do kraja marta, sa velikim pitanjem da li će i posle izvinjenja ostati samo na takvoj kazni.
Loran Blan će se suočiti sa nešto težim zadatkom pošto zbog povreda neće igrati Marko Verati i Anhel Di Marija, što znači da postoje šanse da Havijer Pastore bude na terenu od početka utakmice.
PSŽ je rekorder po broju uzastopnih prvenstvenih mečeva (35), ali taj bilans obuhvata i deo prethodnog šampionata. Rekord po broju utakmica bez poraza u jednoj sezoni drži Nant, koji je 1994/95 bio nesavladan na 32 meča za redom, do Parižanima nedostaje još pet utakmica.
Dakle, PSŽ ima sve na svojoj strani osim istorije koja kaže da su ”sveci” na Žerlanu slavili samo jednom u poslednjih 10 godina!
Utakmica počinje u 21 sat.