Nikola Kalinić – želja vredna milion evra

Nikola Kalinić, doskorašnji košarkaš Crvene zvezde Telekom i reprezentativac Srbije, je ostvarena želja od milion evra. Novi šampion Srbije i ABA lige je u petak otklonio sumnje i potvrdio transfer. Uprava kluba je saopštila da je turski gigant platio neverovatnih milion evra na ime obeštećenja za Kalinića. Želja vredna milion evra je ostvarena trostruko – Crvena zvezda Telekom je ostvarila izuzetno visoko obeštećenje za košarkaške prilike u Srbiji, trener Fenerbahčea Željko Obradović je ispunio svoju želju da ima izuzetnog borca u ekipi, i na kraju, ostvarena je i želja samog Kalinića da napravi joše jedan veliki korak u svojoj karijeri.

Sjajno krilo će uvećati srpsku koloniju u Fenerbahčeu i pridružiti se mladom beku Bogdanu Bogdanoviću i Željku Obradoviću, koji sa klupe predvodi tursku ekipu. Pre Kalinića i Bogdanovića, za Fenerbahče je do ovog leta nastupao još jedan reprezentativac Srbije, Nemanja Bjelica, koji je odlučio da se okuša u NBA ligi. Pored njih dvojice, za Fenerbahče nastupaju i Čeh Jan Veseli, koji je jedan deo karijere proveo u beogradskom Partizanu, kao i Makedonac Pero Antić, koji je u prošlosti nastupao za Crvenu zvezdu.

Nikoli Kaliniću će turska ekipa biti četvrti klub u prethodne četiri sezone – najpre je iz ekipe Vojvodina Srbijagas 2013. godine prešao u ekipu Radnički Kragujevac, odakle je nakon jedne sezone otišao u Crvenu zvezdu Telekom. Svake naredne sezone je prikazivao kvalitetnije partije i svake sezone je odlazio u klub sa većim ambicijama.

Tokom prethodne sezone Kalinić je bio „X faktor“ svoje ekipe u najvažnijim mečevima, pre svega protiv Partizana u polufinalnoj seriji ABA lige, koja je odlučivala o plasmanu u Evroligu. Odbrana Partizana je bila fokusirana na zaustavljanju dominantnog centra Bobana Marjanovića, koji je konstantno bio udvajan, što je predstavljalo svesni koncepcijski rizik trenera, jer takva odbrana dozvoljava protivniku dosta otvorenih šuteva za 3 poena, a takođe ostavlja i slobodan prostor spoljnoj liniji. Tada je na scenu stupio Kalinić, koji je šutirao u nestvarno visokim procentima i koji je postizao poene kada je to bilo najpotrebnije. Inače, malo je poznato da je Kalinić tokom leta 2012. godine bio na probi upravo u Partizanu, nakon što se u klub vratio trener Duško Vujošević. Tada nije uspeo da se nametne stručnom štabu iz više razloga – pre svega, polomio je nogu i izlazio je iz teške povrede, a sa druge strane, u Partizanu je tada bila velika konkurencija na poziciji krila, jer su u tom trenutku za klub nastupali Davis Bertans, Vladimir Lučić i Marko Čakarević. Polufinale ABA lige je bila slatka osveta Kalinića Partizanu i treneru Dušku Vujoševiću.

Nikola Kalinić je polivalentan igrač. Najbolje se snalazi na poziciji krila, ali svojom snagom može bez većih problema da odigra odbranu i na krilnom centru. Upravo je odbrana najbolji segment njegove igre, dok u napadu deluje iz drugog plana. Iako nikada u karijeri nije bio prva napadačka opcija u klubovima za koje je nastupao, značajno je popravio šut tokom prethodne sezone. Kalinić je igrač kome ništa nije bilo poklonjeno, sam je gradio svoju karijeru korak po korak. On nema puno nedostataka u igri, a i one koje ima nadoknađuje ogromnom borbenošću i velikom željom za pobedom. U duelima ne štedi ni sebe ni protivnika i ne ume da igra drugačije nego sa 100% energije. Kada gledate Nikolu Kalinića na košarkaškom terenu, nećete videti puno elegantnih i atraktivnih poteza, ali ćete videti sirovu snagu i konstantnu borbu za skok i za poziciju. Baš zbog tih osobina je Željko Obradović insistirao na njegovom dovođenju u Fenerbahče ovog leta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *