Nikoleta Nikolić: Srpske fudbalerke boriće se do kraja

Nikoleta Nikolić, domaća fudbalerka koja trenutno igra u Poljskoj, članica je i srpske ženske fudbalske reprezentacije koja trenutno pokušava da se plasira na Evropsko prvenstvo u Holandiji 2017.godine. Srbija je do sad dva puta pobedila Estoniju (1:0, 3:0), igrala nerešeno protiv Belgije (1:1), i izgubila od Bosne i Hercegovine (1:0). U subotu, ambicije naših devojaka poremetile su Engleskinje koje su uspele da im daju sedam golova. U danu kad se naša lista bude pojavila u kladionicama, Srpkinje će pokušati da se revanširaju curama iz Britanije koje su glavvni favorit za prvo mesto u grupi.13349187_10208375741969659_124791631_n

Otkud jedna devojka u fudbalu?

Zavolela sam fudbal navijajući na oca koji je takođe fudbaler, a kasnije sam uz najboljeg druga učila prve fudbalske korake. Dve godine sam trenirala sa dečacima u F.K. Crvena Zvezda iz Mataruške Banje, a onda sam presla u ŽFK Mašinac iz Niša, moj prvi ženski klub. Tu sam naučila sve fudbalske veštine, a kasnije to samo nadogradjivala i usavršavala. Dve godine sam igrala u Subotičkom Spartaku, a onda je 2014. usledio i prvi odlazak van naših granica, u Kazahstan. Posle sjajne godine provedene u toj zemlji prešla sam u KKPK Medik iz Poljske.

 

 

 

 

Kako izgleda biti žena u sportu koji se smatra muškim?

Odricanja su velika, celog sebe date u to sto radite. Biti žena u fudbalu ranije je bilo puno teže nego danas. Upravo zbog toga što svi misle da je fudbal muška igra i nije za devojke, smatrali su da ne treba u to puno ulagati. Mi smo to demantovale svojim rezultatima kako na klupskom tako i reprezentativnom nivou. Pokazale smo da i mi imamo pravo na ono sto volimo i da fudbal nije samo muški sport. Ženska A reprezentacija u predhodnoj godini imala jee bolje rezultate nego muška, i mislim da je to pokazatelj kako ženski fudbal napreduje u Srbiji.

Nemamo ni trećinu popularnosti kao muškarci i to je naš najveći problem. Neki ljudi koji žive u Srbiji, čak i u Beogradu u kome ima 4 do 5 ženskih fudbalskih klubova, uopšte i ne znaju da uopšte postoji ženski fudbal.

 

Vaš klub Medik je nedavno osvojio Kup Poljske. Kako komentarišete to takmičenje?

Osvojiti kup ove godine nije bilo lako. U svakoj utakmici smo mi bili favoriti na osnovu predhodnih rezultata, ali to smo morali preneti i na teren i pokazati da smo zaista najbolji u Poljskoj. Naravno, negde uz lakše, negde uz teže prepreke uspeli smo to da dokažemo u još jednom finalu kupa, pobedom 3:0. Sada su na redu eliminacije za Ligu šampiona, koje se odrzavaju polovinom avgusta. I to je ono za šta radimo i treniramo tokom cele godine. To je takmičenje koje svaka ekipa priželjkuje i trenutak da se pokažemo na evropskoj sceni.

 

Članica ste reprezentacije Srbije. Kako je sarađivati sa selektorom Arisićem? Kakav odnos imate sa ostalim saigračicama?

Trenera Arsića poznajem jos iz mladjih selekcija, kao i iz perioda kada sam igrala u Spartaku, gde mi je bio glavni trener, pa i u reprezentaciji odlično sarađujemo. Sa koleginicama sa terena imam veoma dobar i korektan odnos i sa svakom sam na pozitivnoj relaciji.

13382262_10208375742209665_574295999_n

Kakve su šanse ženske srpske fudbalske reprezentacije da ode u Holandiju?

 

Od početka kvalifikacija imamo pozitivne misli i jaku želju da se plasiramo na Euro u Holandiji. Grupa nam nije tako laka kao sto se možda učinilo kada se završilo izvlačenje, i svaka utakmica ima svoju težinu, ali mi ne odustajemo od našeg cilja. Do kraja kvalifikacija biće neizvesno, ali mi ne gubimo nadu i ne odustajemo. Do poslednje utakmice borićemo se za ono što želimo.

Kako će poraz od Engleskinja uticati na dalji tok takmičenja?

Znali smo koga imamo ispred sebe i sa kakvom ekipom se suočavamo. One su bile favorit od početka, ali mi smo i pored toga imale ogromnu želju da pokažemo da sa nama neće biti lako. Mislim da smo u toj prevelikoj želji izgorele, mada su i one demonstrirale silu na terenu i pokazale da nisu slucajno treće na svetu. Izgubivši tri boda na ovoj utakmici šanse za prolazak na Euro su se dosta smanjile, ali mi ćemo nastaviti istim motivom i željom do kraja. I posle poraza zadržali smo 3. mesto u grupi, a nadam se da će i posle druge utakmice sa Engleskom tako ostati.