Aleksandar Džikić

Ništa od Evrolige- Partizan čeka Superligu

 

Kao da je Aleksandar Džikić pred meč sa Cedevitom držao u ruci zlatnu ribicu. Toliko se Partizanu posrećilo kada je najbolji strelac hrvatskog tima već u prvom napadu, zbog povrede morao da ode na klupu.

Umesto da iskoristi ovu šansu i momke povede u juriš na pobedu, Džikić je izgleda, ribicu udavio pre nego što je zatražio ispunjenje druge dve želje. Crno-beli su tako, ostali i bez finala ABA lige, ali i bez imalo nade da će od jeseni zaigrati u Evroligi.

Možda je ta povreda Boutrajta dovela do nekog opuštanja mojih igrača, jer ipak je on prvi igrač Cedevite uz Bilana. Uradili smo ono što smo obećali, došli smo i odlučila je majstorica“, bio je neubedljiv alibi prvog čoveka Partizana. Džikić je dodao da misli da treba biti zadovoljan sezonom, ali da je takva ocena više pitanje za upravu kluba.

A kakva je bila sezona crno- belih?

Definitivno im nije bilo lako. Džikić jeste imao priliku da sam odabere saradnike na terenu, ali se ipak suočio sa nekim stvarima koje nije mogao da kontroliše. Jedna od njih jesu i zdravstveni problemi koji su pogodili veliki broj članova tima, pa i njega samoga.

Trovanje salmonelom im je sasvim poremetilo ritam i na timskom i na individualnom planu, a najgore je prošao jedan od najboljih igrača- Vil Hečer koji je sa parketa odsustvovao cele četiri nedelje. Strateški gledano, Džikić je u velikoj meri forsirao američki tip košarke, insistirajući na trojkama, pa ih je tako Marinković ove godine imao čak 87.

Ukupan broj poena koji su momci postizali po utakmici bio je 80 koševa, a po timskom indeksu korisnosti Partizan se ove godine našao na osmom mestu ABA lige. Jedna od najsvetlijih tački sezone bila im je pobeda nad Crvenom zvezdom u „večitom derbiju“. Partizan je tada crveno- belima, izmorenim od nastupa u Evroligi, zadao jedan od bolnijih udaraca, budući da ih je pobedom u 26. kolu ABA lige sprečio da ostvare stoprocentan učinak.

Iako je postojala nada da bi Partizan možda i mogao da ima šansu da zaigra u Evroligi ako bi bio prvak Jadranske lige, spekulisalo se da bi im se moglo desiti isto što i Igokei 2013, koja ipak nije izašla na evropsku scenu, iako je trebalo. Odgovor da li bi zaista bilo tako, ove sezone definitivno nećemo saznati, jer se produžio malerozni niz od 4 godine bez finala ABA lige koje je crno- belima ispred nosa, već treći put otela Cedevita.

Ono što bi Grobare sada ipak trebalo da raduje jeste i pomeranje sa petog na treće mesto lige i plasman u Evrokup. Navijači verovatno željno očekuju i početak Superlige koji zavisi od rezultata Crvene Zvezde u Evroligi. Start bi tako mogao da se čeka i do trećeg maja. To vreme Partizan bi mogao da iskoristi za pripreme da na tom takmičenju, pokuša da osvoji prvi trofej posle tri godine i konačno obraduje svoje Grobare.