Nju Ingland Pejtriotsi nakon odlaska Rivisa

Nju Ingland Pejtriotsi su prošle sezone imali jedan od najboljih sekundarija u ligi, a nakon odlaska Darela Rivisa njihova odbrana više neće biti tako dobra.

Darel Rivis važi za jednog od najboljih kornerbekova koji su ikada igrali NFL-u. On je toliko dobar da je risiver koga on čuva praktično neupotrebljiv. Igrač sa nadimkom Ostrvo veći deo svoje karijere proveo je u timovima koji nisu bili kandidati za titulu, Njujork Džetsi i Tampa Bej Bakanirsi. Svestan da mu vreme ističe Darel je potpisao ugovor sa Nju Ingland Pejtriotsima i konačno osvojio Superbol.

Pored toga što je vrhunski igrač, Darela Rivisa prati reputacija da su mu pare ispred svega. Tako je dok je bio član Njujork Džetsa bojkotovanjem treninga tražio, a kasnije i dobio, novi ugovor. Nakon toga je potpisao lukrativan ugovor sa Tampa Bej Bakanirsima, gde se nije najbolje snašao u njihovoj defanzivnoj šemi. I ako nije odradio ceo ugovor, Ostrvo je na Floridi za godinu dana zaradio 16 miliona dolara. Nakon neuspele epizode u Bakanirsima potpisao je dvogodišnji ugovor sa Pejtriotsima, ali odigrao je samo jednu sezonu. Superbol šampion nije bio spreman da isprati finansijske zahteve ovog igrača. Darel je bio zvezda ove predsezone. Mnogi timovi su želeli da ga dovedu, a on se odlučio za povratak kući, a taj povratak će Njujork Džetse koštati 70 miliona u narednih 5 godina.

Odlazak Rivisa veliki je gubitak za Nju Ingland. Bil Beliček je veliki fan ovog igrača i dugo je pokušavao da ga dovede, a sada zbog prohteva ovog igrača nije uspeo da ga zadrži. Darel je bio ključni igrač u sekundariju, ali nije jedni koji je ove predsezone napustio tim. Brendon Brovner i Kajl Erington su dva veoma bitna kornerbeka koja su sreću potražila van Foksboroa. Malo je igrača u ligi koji imaju kvalitete koje Rivis poseduje. On je u stanju da izoluje protivničkog risivera i da svaku bitku 1 na 1 dobije. Odlazak tako kvalitetnog igrača usloviće promene u načinu na koji Nju Ingland Pejtriots igraju odbranu.

Bil Beliček je defanzivni genije, jedan od najboljih trenera u NFL-u. Njegova filozofija u odbrani zasniva se na tome da eliminiše najveću pretnju u protivničkom timu. Sa igračima kakvi su Akib Talib i Darel Rivis on je to mogao da priušti, ali sa igračima koje trenutno ima na rosteru to je praktično nemoguće. Kada počne sezona starteri bi trebali da budu Logan Rajan i Malkom Batler. Rajan ulazi u treću NFL sezonu i od njega se očekuje da značajno podigne nivo igre. U prve dve sezone imao je nekoliko neverovatnih poteza, ali nedostajala je konstantnost u pokrivanju. Malkom Batler, nedraftovani ruki i junak Superbola 49 velika je nada Pejtriotsa, ali tokom svoje ruki sezone on je odigrao samo 220 snepova. Pomoć ovoj grupi trebao bi da pruži veteran Bredli Flečer, ali on poslednjih nekoliko sezona ne pruža baš sjajne partije.

Devin Mekorti je sada prva zvezda u sekundariju. Igrač koji je nekada igrao na poziciji kornerbeka napravio je pravi bum prelaskom na poziciju sejftija. DMek je jedan od najboljih igrača na svojoj poziciji i najviše zbog toga Pejtritosi bi mogli da igraju istu odbranu kao prošle godine. Međutim, igrati čoveka u odbrani nije isto sa i bez Rivisa. Realnija opcija je da se u sekundaridju igra zona i da se kupi vreme kako bi neko iz front 7 došao do protivničkog kvorterbeka. To je velika promena ne samo u sistemu, već i u trenerskoj filozofiji Bila Beličika.

Odlazak Darela Rivisa je nenadoknadiv gubitak, ali NFL je surova liga i tera timove da svoju igru prilagode igračima koje imaju. Pejtriotsi će morati da rade mnogo i brzo ove predsezone na uvežbavanju odbrane, jer, kako sada stvari stoje, će prve četiri utakmice sezone biti bez Toma Brejdija. To znači da napad neće biti produktivan kao kada je Brejdi na terenu i da će odbrana morati da drži tim u igri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *