Njujork Niks najvrednija NBA franšiza

Prema procenama prestižnog ekonomskog magazina „Forbs“, Njujork Niks su najvrednija NBA franšiza sa procenjenom vrednošću od neverovatne tri milijarde dolara. Klub iz Njujorka je četvrta najvrednija sportska franšiza u SAD, iza NFL timova Dalas Kaubojsa (4 milijarde dolara) i Nju Ingland Petriotsa (3.2), te bejzbol ekipe Njujork Jenkisa (3.2).

Vrednost NBA klubova je tokom prethodne godine porasla u proseku 13 odsto u odnosu na 2014. godinu, dok je vrednost Njujork Niksa porasla za 20 odsto nakon novog ugovora sa jednim kablovskim operaterom, ali i zbog najvećeg prihoda u ligi od ulaznica za najskuplja mesta u hali.

Los Anđeles Lejkersi, koji su prošle godine bili na vrhu Forbsove liste, sada se nalaze na drugom mestu sa 2.7 milijarde dolara, što je rast od četiri odsto više nego prošle godine. Čikago Buls se nalaze na trećem mestu na listi, a njihova vrednost procenjena je na 2.3 milijarde, a zatim slede Boston Selitks sa 2,1 milijarde i Los Anđeles Klipersi sa dve milijarde dolara. Aktuelni šampion NBA lige, Golden Stejt Voriorsi su šesti na listi sa vrednošću od 1.9 milijardi, a njihova vrednost je porasla za 46 odsto, najviše zbog nove hale, koja bi trebala da bude novi dom Voriorsa od sezone 2018/2019.

Ono što je uočljivo kada se pogleda lista najvrednijih klubova je činjenica da se pre svega radi o velikim gradovima sa ogromnim tržištem, a zatim i velikom bazom navijača. Otuda ovaj poredak i nije iznenađujući, a čest je slučaj i da slobodni agenti radije biraju velike gradove u odnosu na franšize koje se bore za šampionski prsten. Primera radi, vrednost Čikago Bulsa je drastično porasla tokom devedesetih godina 20. veka, nakon što su osvojili šest šampionskih prstenova, ali i zahvaljujući Majklu Džordanu, koji još uvek, iako uveliko u košarkaškoj penziji, sa sobom nosi ogroman marketinški potencijal.