Njukasl

Njukasl ima nameru da utiša večernji huk Sova!

Sa Brajtonom kao jedinim ozbiljnim pratiocem za sada, Njukasl nema razloga da se previše nervozno osvrće iza sebe i proverava kako stoje stvari sa timovima koji se nalaze u plej-of zoni.

Jedna od ekipa iz tog dela tabele, Šefild Vendzdej, u ponedeljak uveče gostuje na Sent Džejms Parku, gde će pokušati da ponovi rezultat iz 2015. godine, kada su u okviru Liga kupa Sove pobedile rezultatom 1:0.

Sa odličnim igračkim personalom predvođenim vrhunskim trenerom Rafom Benitezom, Njukasl je sasvim opravdano proglašen za favorita broj jedan u novoj sezoni Čempionšipa. Zato i nije bilo malo iznenađenje kada su Svrake već na početku doživele dva poraza.

Stvari su međutim, veoma brzo došle na svoje mesto i Crno – beli su od tada nanizali najveći broj pobeda od svih ostalih ekipa (16). Ofanzivna igra je Njukaslu donela status najefikasnije ekipe sa 45 postignutih golova i zasluženu vodeću poziciju na tabeli.

Kraj prošlog meseca i početak decembra je bio obeležen novim padom forme i serijom od tri poraza, među kojima se našao i onaj od Hala koji ih je posle izvođenja jedanaesteraca eliminisao iz Liga kupa.

Ipak, usledile su tri odlične utakmice i osam postignutih pogodaka za nove tri pobede i ponovno zauzimanje vrha tabele. Polovinu golova u tim susretima je postigao Dvajt Gejl, trenutno najbolji strelac lige sa 17 pogodaka!

Benitezu će nedostajati jedan od ključnih fudbalera, Šelvi, koji je dobio zabranu igranja na čak pet utakmica, ali je on jedini prvotimac koji neće biti u sastavu za duel sa Sovama.

Šefild Vendzdej zauzima šesto i poslednje mesto koje vodi u doigravanje za plasman u Premijer ligu, ali se tu nalazi najviše zahvaljujući dobrim igrama na svom terenu, a mnogo manje dobrim partijama u gostima.

Primera radi, Sove su na gostovanjima primile tačno dvostruko više golova (12) od svog potivnika, dok su istovremeno postigle i više nego dvostruko manje, odnosno svojim domaćinima su zatresli mreže samo deset puta!

Tu verovatno i leži razlog zašto ova ekipa koju vodi Portugalac Karlos Karvalhal, ne zauzima i neko mesto više na tabeli. U svakom slučaju, Sove bi trebalo da do kraja takmičenja budu učesnici veoma zanimljive trke za plej-of pozicijama, u kojoj od trećeplasiranog Redinga do desetog Fulama postoji razlika od svega sedam bodova.

Šefild se nalazi u odličnoj formi, sa čak četiri pobede u prethodnih pet mečeva, ali treba napomenuti da su tri ostvarene na njihovom Hilsborou.

Karvalhal će ponovo imati na raspolaganju napadača Fernanda Forestijerija kome je istekla suspenzija, koji je zajedno sa Flečerom najbolji strelac tima sa šest pogodaka.

Očekuje se da budu spremni i oporavljeni Banjan i Li, dok će sigurno izostati Huper i Bakli.

Da je postojalo pitanje izbora, Njukasl bi verovatno odlučio da preskoči utakmicu na Boksing Dej, jer je u prethodnih 14 došao do samo dve pobede, a izgubio čak devet puta!

Za razliku od Crno-belih, Sove su u prethodne četiri utakmice na ovaj datum pobedile tri puta, ne primivši u tom periodu nijedan gol!

Njukasl je ipak, veliki favorit u ovom susretu, a jedan od razloga je i odličan bilans sa Šefildom. Naime, Njukasl je neporažen u prethodnih šest ligaških okršaja sa istim rivalom, a u prethodnih 12 je mrežu Sova zatresao čak 24 puta!

Predlog za tip – pobeda domaćina iz znaka uz 2+ II poluvreme.

Utakmica počinje u 20:45.