Nova sezona Formule 1 startuje u Melburnu

Nova sezona Formule 1 je konačno stigla. Nakon dugačka i neuobičajeno tiha četiri meseca zimske pauze u Formuli 1, Velika nagrada Australije u Melburnu na stazi Albert park ovog vikenda označava povratak najpopularnijeg takmičenja u motosportu. Aktuelni šampioni, ekipa Mercedes GP i dalje deluju da će biti najveći favoriti i u 2015, ali niko ne može da bude siguran kako će se sezona razvijati sve dok ne budemo videli sve bolide i njihove vozače na samoj stazi u isto vreme.

Ovo će biti 20. izdanje Australijskog GP koje se održava na Albert parku. Trka, koja se zapravo vozi na uličnoj stazi oko jezera u Melburnu, ima relativno sporu prosečnu brzinu i 16 krivina uz ukupnu dužinu od 5.31 kilometar. Trenutna vremenska prognoza za nedelju predviđa oblačno ali suvo i toplo vreme sa temperaturama oko 31 stepena Celzijusa.

Prošlogodišnji pobednik Velike nagrade Australije je bio Mercedesov vozač Niko Rozberg. Niko je nestrpljiv da započne novu sezonu nakon umalo osvojene titule koja je na kraju pripala njegovom timskom kolegi Luisu Hamiltonu prošle godine. Mercedesov bolid za ovu sezonu je pokazao odlične rezultate tokom predsezonskog testiranja, ali je Ferari, takođe, pokazao potentcijal sa novim dizajnom i novim vozačem Sebastijanom Fetelom. Red bul Rejsing, sada sa Danijelom Rikiardom kao glavnim vozačem, takođe je među favoritima.

Meklaren će prikazati motore novog dobavljača – Honde posle dve decenije korišćenja Mercedesovih agregata, ali bez svog novog vozača Fernanda Alonsa, koji će propustiti trku u nedelju i biti zamenjen test-vozačem Kevinom Magnusenom. Španac je doživeo potres mozga u udesu koji se dogodio tokom predsezonskog testiranja u Barseloni.

Tim Marusija, koji je otišao u stečaj na kraju prošle sezone, ipak će biti na stazi ove sezone sa vozačima Vilom Stivensom i Robertom Merhijem. Marusija, koju sada finansira biznismen Stefan Ficpatrik, koristiće modifikovanu verziju svog prošlogodišnjeg bolida.

Vozači ekipe Zauber za ovu sezonu i dalje ostaju nepoznati nakon donošenja presude australijskog suda da njihov test-vozač od prošle sezone Guido van der Garde ima važeći ugovor po kom bi trebao da vozi na trkama za njih u ovoj sezoni. Međutim, tim je već najavio Felipea Nasra i Markusa Eriksona kao vozače za ovonedeljnu trku. Zauber je izjavio da je Van der Garde nespreman za trku, i da su podneli žalbu na odluku suda.

Trka počinje u 16h po lokalnom ili u 6h po centralnoevropskom vremenu u nedelju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *