Novak

Novak i Kei nastavljaju druženje i u Londonu!

Novak Đoković ove godine verovatno više viđa Keija Nišikorija nego neke svoje bliskije prijatelje, jer će mu polufinale u Londonu biti čak šesti okršaj sa japanskim teniserom u sezoni koja se nalazi pred samim krajem.
Nešto ranije u toku dana, biće poznat i prvi finalista, kada svoj meč odigraju Marej i Raonić (zanimljivo je da se i oni sreću šesti put ove godine!), pa će Đoković ili Nišikori biti upoznati sa situacijom koja ih eventualno očekuje dan kasnije.
Ne samo da je druženje Đokovića i Nišikorija ove sezone bilo veoma često, nego će večerašnji duel biti nastavak istorije koju dvojica tenisera već imaju u Londonu. Prošle i pretprošle godine rivali su odmeravali snage na istom mestu i sa istim ishodom, odnosno oba meča su se završila Novakovim pobedama, koji u stvari nije izgubio od Nišikorija još od polufinala US Opena 2014. godine!
Ko je video bar jedan od Đokovićevih mečeva na završnom turniru, morao je da primeti veliku razliku u odnosu na prethodni period, naročito u želji za pobedom. Jasno je da Novak ima nameru da učini sve što je u njegovoj moći da i ovu godinu završi na prvom mestu ATP liste, a to je moguće jedino ako trijumfuje u Londonu.
Postoji i druga računica, a to je da je u slučaju da Marej bude poražen od Raonića, Novaku za povratak na vrh dovoljan i sam plasman u finale.
Koliko je to težak zadatak govori i podatak da je poslednji put do smene na samom završnom turniru došlo pre 15 godina kada je Lejton Hjuit preuzeo prvo mesto od Brazilca Gustava Kuertena.
Ionako veličanstvena karijera Novaka Đokovića bi tim uspehom izgradila još snažniju poziciju u istoriji ovog sporta, pošto bi se srpski teniser izjednačio sa Federerom i Konorsom koji su po pet puta godinu završavali na prvom mestu rang liste! Van domašaja bi ostao samo Pit Sampras, čijih šest uzastopnih sezona kao svetski reket broj 1, u tom slučaju bi mogao da priželjkuje da obori jedino Đoković!
Na kraju, ali ne i manje važno je to što bi Đoković u slučaju da u nedelju podigne pobednički pehar, postao prvi teniser u istoriji turnira koji je to učinio pet puta za redom, a računajući i trijumf u Šangaju 2008. godine, stigao Federera koji je vlasnik šest titula!
Nišikori je u petak izgubio od Čilića, ali je već bilo poznato da rezultat tog meča nema apsolutno nikakav značaj, pa je posle osvojenog prvog seta sebi dopustio opuštanje u taman tolikoj meri da Čilić zabeleži svoju prvu pobedu u drugom pojavljivanju u Londonu.
Japanac ne može da bude potpuno nezadovoljan svojim nastupima u O2 Areni, mada sigurno žali za prilikom koju je imao u duelu sa Marejem, koga je naterao na tri sata tenisa pre nekoliko dana.
Ono što je najveći problem za Japanca je njemu već dobro poznata situacija – kako pobediti Đokovića, kome je ove godine uspeo da oduzme samo jedan set i to na šljaci u Rimu. Njegova igra sa osnovne linije nije previše naudila Đokoviću, pa bi Japanac trebalo da se pozabavi smišljanjem neke druge taktike.
Interesantno je da je njegov trener, Majkl Čeng, bio finalista završnog turnira 1995. godine, kada je izgubio od trenera Novaka Đokovića, Borisa Bekera!
Povratak Novaka u formu mogao bi da inspiriše na tip manje gemova u meču!

Susret je zakazan za 21 sat.