Novi hladan tuš za reprezentaciju Srbije: Teodosić ne ide u Istanbul!

Novi hladan tuš za reprezentaciju Srbije: Teodosić ne ide u Istanbul!

U tačnost izreke da nevolja nikada ne ide sama ne treba sumnjati, ali kada je u pitanju košarkaška reprezentacija Srbije, ta prva je toliko ubrzala, da su se na nju kao na grudvu snega koja se kotrlja niz padinu, nalepile mnoge druge, uvećavši je do preteranih dimenzija.


Još od otkaza Nikole Jokića zbog želje da leto provede u individiualnom radu, kome je prethodio završetak reprezentativne karijere Stefana Markovića, te nemogućnosti Nemanje Bjelice da se zbog povrede priključi selekciji, počelo je da se nagoveštava da prva kampanja Orlova posle uspeha na Olimpijskim igrama, neće proteći ni blizu planova i želja ni Aleksandra Đorđevića, a ni celokupne košarkaške javnosti u Srbiji koja je od ovog prvenstva imala velika očekivanja.

Na početne otkaze su se nadovezali problemi sa povređenim košarkašima, pa je na pripreme nekolicina njih došla sa povredama kao posledicama napornih klupskih sezona. Nemanja Nedović, Marko Simonović, Miroslav Raduljica, Miloš Teodosić su četvorica čije je zdravstveno stanje bilo pod velikim znakom pitanja. Najpre je otpao Marko Simonović, pa se onda ispostavilo da ni Raduljica ne može da igra, a poslednje loše vesti su one koje kazuju da će reprezentacija Srbije na prvenstvu Evrope biti bez Miloša Teodosića. Nemanja Nedović se i dalje nalazi na spisku sa kojeg do početka šampionata Starog kontinenta treba da budu precrtana još dvojica košarkaša, ali je veliko pitanje da li će i on putovati u Istanbul.

Novi hladan tuš za reprezentaciju Srbije: Teodosić ne ide u Istanbul!

Vest da kapiten neće biti deo sastava Orlova koji je važio za jednog od favorita na takmičenju je bez daljnjeg mnogo veće razočaranje nego otkaz Nikole Jokića i to iz više razloga. Samo jedan je taj što je popularni Teo nezamenljivi deo ekipe još od 2007. godine od kada je postao član seniorskog tima, jedan od onih košarkaša čije se lice uvek viđalo na svim reprezentativnim akcijama, izuzev 2013. godine kada je zbog povrede jedini put bio propustio neko veliko takmičenje. U raznim kategorijama nacionalnog tima, sada već bivši košarkaš moskovskog CSKA, nalazi se od 2003. godine, a u njegovom impresivnom četrnaestogodišnjem reprezentativnom stažu nedostaje samo učešće na prvenstvu Evrope u Sloveniji pre četiri godine!

Drugi razlog zbog čega je Teodosićevo odsustvo veliki hendikep za srpski tim je što za razliku od Jokića, Raduljice, pa čak i Bjelice, naša košarka trenutno nema igrača ni blizu takvog profila koji bi ga mogao zameniti na odgovarajući način, jer se već godinama igra Orlova zasniva upravo na njegovom talentu, virtuoznosti i mogućnostima da čarobnjačkim potezima dovede protivničke ekipe u stanje malodušnosti, a trenere do situacije da ne mogu da pronađu rešenje.

Za Đorđevića njegovo neigranje znači promene ne malog broja stvari na planu već pripremljene taktike, kao i menjanja već stečenih navika da je Teodosić uvek tu kada se u igri pojavi nerešiv problem. Najveći deo tereta će podneti Stefan Jović i Vasilije Micić, mada će deo organizacije igre pripasti i Nemanji Nedoviću, pod uslovom da bude u sastavu. Korekcije na taktičkom planu su izazov kome će Đorđević sigurno pronaći naćin da odgovori, ali će igra reprezentacije Srbije nažalost, biti siromašnija za ”magiju” Miloša Teodosića koju je deceniju i po neštedimice isporučivao noseći dres nacionalnog tima u raznim uzrastima. Najbliži tome da preuzme epitet novog ”čarobnjaka”, barem do Teovog povratka je Bogdan Bogdanović, mada je njegova uloga manje organizatorska, a više košgeterska.

U svakom slučaju, sada još više dobija na ceni neprestano selektorovo insistiranje na timskoj igri, što bi u ovakvoj situaciji moralo i trebalo da bude glavno oružje u Turskoj. Uopšte uzevši, ovaj šampionat će ostati upamćen po velikom broju otkaza košarkaša u većini selekcija sa navođenjem povreda kao glavnih razloga, umora od preopterećenosti tokom protekle godine, ali i želje da se što bolje obavi priprema za nastupajuću sezonu, što pogotovo važi za one košarkaše koji su članovi NBA timova. Navodi se brojka od čak 41 košarkaša koji neće učestvovati na takmičenju, a nama ostaje da se nadamo da će Saša Đorđević i Orlovi najlakše od svih nadomestiti izostanke u svojim redovima.


7.7.2017. NBA: Teodosić prelomio, Klipersi imaju novog plejmejkera!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *