Novosel i Čabarkapa na čelu ABA lige

Krešimir Novosel, sin proslavljenog trenera Mirka i Žarko Čabarkapa, nekadašnji reprezentativac Jugoslavije, naćiće se na čelu ABA lige. Novosel će biti novi direktor lige, dok će Čabarkapa biti na funkciji sportskog direktora. Oni će na ovim funkcijama zameniti Josipa Bilića i Radovana Lorbeka, koji su smenjeni u Zagrebu, na drugoj sednici skupštine novoformirane ABA lige j.t.d. Predsednik sudijske komisije biće Branko Jovanović, a komesar za suđenje ostaje Aleš Kamnikar.

Doneta je odluka da nova ABA liga j.t.d. neće ekonomske poslove obavljati preko preduzeća ABA Sidro doo, kojem će biti isplaćen određeni novčani iznos kako bi preduzeće moglo da namiri dugove za sudije, službena lica, hotele i ostale troškove. Tom krupnom promenom ABA liga j.t.d. je suštinski kupila prava za vizuelni identitet, logo, sajt i ostalo, čime je pokazala da ne želi da ima ikakve veze sa preduzećem koje je izgubilo licencu za takmičenje od strane FIBA još u martu ove godine.

Na sednici skupštine potvrđen je i ugovor u vezi sa TV pravima sa kompanijom MYD za narednih pet godina. Vrednost ovog ugovora iznosi 6,3 miliona evra, što je jedan od najvećih ugovora u takmičenjima na prostorima bivše Jugoslavije.

Već na prvi pogled će mnogi izraziti određene sumnje kada su u pitanju novi rukovodioci ABA lige. Krešimir Novosel je direktor Košarkaškog kluba Cedevita, koji je godinama u samom vrhu takmičenja i uvek stremi ka najvišim ciljevima u regionalnoj ligi. Liga bi trebala da bude u vlasništvu klubova, što je i bio glavni kamen spoticanja u odnosima između FIBA i starog formata ABA lige, ali bi uprava lige trebala da bude nezavisna od klupskih uticaja, tako da se već na samom začetku takmičenja u novom formatu mogu očekivati nesuglasice među klubovima.

Dodatni problem za ABA ligu predstavlja i izbeglička kriza, zbog čega bi čak moglo doći i do odlaganja starta takmičenja, koje je zakazano za 1. oktobar. Usled krize, granice između Srbije i Hrvatske su zatvorene, pa čak nije omogućen ni ulazak građana Srbije u Hrvatsku. U ligi učestvuju tri hrvatska i četiri srpska kluba, a osim toga skoro svi klubovi imaju u ekipi igrače sa srpskim pasošem. Prvi hrvatsko-srpski duel zakazan je za 6. oktobar kada bi Crvena zvezda Telekom trebalo da gostuje u Zadru. Iako su sređeni odnosi između lige i FIBA, sada bi politička situacija mogla da ugrozi takmičenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *