Obavljen žreb za baraž za EURO 2016

Obavljen je žreb za baraž za EURO 2016, Evropsko prvenstvo u fudbalu koje će se igrati u Francuskoj 2016, a čini se da svih osam ekipa mogu biti zadovoljne.

Norveška će igrati protiv Mađarske, Bosna i Hercegovina će igrati protiv Irske, Ukrajina će igrati protiv Slovenije, dok će Švedska igrati protiv Danske.

Norveška je završila kao treća u veoma jakoj grupi, iza Italije i Hrvatske. Dodatno, bili su drugi na tabeli uoči poslednjeg kola, ali nisu uspeli da iznenade Italiju u gostima i tako ostanu ispred Hrvata. Mađarska je završila treća iza Severne Irske i Rumunije u grupi koja se smatrala jednom od najslabijih.

Norveška i Mađarska igrali odigrali su 16 međusobnih mečeva. Norveška je dobila 5, Mađarska 6, dok je 5 mečeva završeno nerešenim rezultatom. Ipak, Mađarska nije pobedila Norvešku u 9 uzastopnih mečeva, a poslednji put su pobedili u Budimpešti 1981! Norveška je blagi favorit u ovom dvomeču.

Bosna i Hercegovina protiv Irske je verovatno najneizvesniji dvomeč u ovom baražu. Bosna i Hercegovina je završila treća u grupi, iza Belgije i Velsa, posle sjajnog finiša i četiri pobede u pet poslednjih mečeva u grupi, dok je Irska završila treća u veoma jakoj grupi, iza Nemačke i Poljske.

Ova dva tima odigrala su samo jedan međusobni meč i bila je to prijateljska pre tri godine, koju su Irci u Dablinu dobili sa 1:0. Bosna je jedna od retkih ekipa u ovom baražu koja u svom sastavu ima i internacionalne zvezde, poput Pjanića ili Džeka, ali Irska je veoma čvrsta i dobro organizovana, jako borbena ekipa i sigurno će biti težak protivnik Bosancima.

Ukrajina i dalje nema pobedu protiv Slovenije – u četiri meča koja su odigrali Slovenija je dobila dva, a dva puta su mečevi završavani nerešenim rezultatom. Zanimljivo je da se ova dva tima sastaju po drugi put u baražu za Evropsko prvenstvo – u baražu za EURO 2000. je Slovenija kao veliki autsajder eliminisala Ukrajinu i tako se plasirala na svoje prvo veliko takmičenje od sticanja nezavisnosti.

Švedska i Danska sastaće se u skandinavskom derbiju. Naravno, ove dve reprezentacije odigrale su mnogo više međusobnih mečeva nego bilo koji drugi par u ovom baražu – čak 104! Od ta 104 meča, Švedska je dobila 45, dok je Danska pobedila 40 puta. Samo 19 mečeva završeno je nerešenim rezultatom, tako da ako verujemo tradiciji, treba očekivati veoma otvorene susrete i veliki broj golova na ova dva meča. Zanimljivo je da je Švedska jedina reprezentacija koja je na Evropskom prvenstvu 1992. godine uspela da savlada Dansku, na njenom putu do titule evropskog prvaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *