Odbojka: Srbija ponovo najbolja u Evropi!

Odbojka: Srbija ponovo najbolja u Evropi!

Balkon tek što je raspremljen posle proslave srebrnih košarkaša, a Srbija ponovo ima priliku da se raduje na istom mestu, ovoga puta sa odbojkašicama koje se sa Evropskog prvenstva održanog u Azerbejdžanu, vraćaju sa zlatnom medaljom!


Pobednik je odlučen u susretu u ovom trenutku dve ubedljivo najbolje evropske selekcije, Srbije i Holandije, koje su svoj primat na Starom kontinentu pokazale rezultatskim kontinuitetom u prethodnih nekoliko godina. Krajnjih ishod finala odigranog u Nacionalnoj gimnastičkoj dvorani u Bakuu je 3:1 za srpske odbojkašice, koje su time bar za ovaj put, opovrgle vrednost izreke da je teško dva puta biti bolji od istog protivnika na jednom turniru!

Srbija je pre trijumfa u finalu, reprezentaciju Holandije potukla i u grupi, a kasnije analize će možda pokazati da je jedan od, ako ne i ključni trenutak bio osvajanje prvog seta u tom okršaju, koji su srpske odbojkašice dobile sa 29:27, iako su protivnice imale veliko vođstvo i više prilika da ga reše u svoju korist. Ovako, selekcija Lala je u dva duela sa Srpkinjama uspela da ugrabi samo treći set u drugom meču i po drugi put za redom da se pomiri sa činjenicom da im na pobedničkom postolju pripada tek drugi stepenik.

Odbojka: Srbija ponovo najbolja u Evropi!

Srbija je nastavila niz osvajanja medalja na velikim takmičenjima koji je započet na Evropskom prvenstvu 2011. godine koje su zajedno organizovale Italija i Srbija i gde je osvojena prva zlatna medalja na prvenstvima Starog kontinenta. Od tada je samo 2014  propuštena prilika da se sa nekog velikog odbojkaškog turnira ekipa Zorana Terzića vrati sa jednim od odličja: 2012. je osvojena bronza u Evropskoj ligi; 2013. treće mesto u Svetskoj ligi; 2015. bronza na Evropskom prvenstvu u Holandiji i Belgiji; 2016. srebrna medalja na Olimpijskim igrama u Rio De Žaneiru.

1. oktobar je tako udvostučio svoju važnost u istoriji srpske odbojke, jer je na isti dan pre 17 godina muška odbojkaška reprezentacija u Sidneju osvojila zlatnu olimpijsku medalju!

Odbojka: Srbija ponovo najbolja u Evropi!

Dileme nije moglo da bude ni oko toga koja će odbojkašica biti proglašena za najbolju na turniru, jer ono što je tokom celog prvenstva radila Tijana Bošković, a pogotovo u finalu u kojem je ostvarila čak 29 poena, moglo je da se završi samo čitanjem  njenog imena u svečanosti dodele nagrada. Takođe, Brankica Mihajlović je dobila nagradu za najboljeg primača, a Stefana Veljković za najboljeg blokera.

I dok se sprema balkon, isprobava razglas i zagrevaju dlanovi za gromoglasne aplauze, ne ostaje nam ništa drugo nego da se pridružimo čestitkama i prepustimo čekanju sledećih uspeha, kojih nema razloga da ne bude u bliskoj budućnosti!


1.10.2017. Miris Lala nije dovoljan za zlato, uzeće ga Srbija!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *