okršaj

Okršaj koji vredi čekati!

Utakmica koja će obeležiti četvrtfinale muškog košarkaškog turnira je, bez imalo mesta ostavljenog za sumnju, okršaj Srbije i Hrvatske, za koji je ostavljen i najkasniji termin u Karioka Areni. Naravno, po kvalitetu bi to mogli da budu i neki drugi mečevi, Španija – Francuska recimo, ali po naboju i rivalitetu komšijski duel nema premca.
Srbija i Hrvatska su se poslednji put srele na nekom većem takmičenju 2010. godine u Istanbulu, kada su Orlovi ostvarili minimalnu pobedu rezultatom 73:72. Važno je reći da su u tom meču učestvovali trenutno najbolji košarkaši svojih reprezentacija, Miloš Teodosić i Bojan Bogdanović. Zanimljive su izjave dvojice selektora, Aleksandra Đorđevića i Ace Petrovića, koji ovaj okršaj sasvim drugačije najavljuju. I dok se Sale Nacionale više skoncentrisao na sopstveni tim, naglašavajući ono čega su svi svesni, da Srbija ima još rezervi u igri koje mora da upotrebi baš u ovom susretu, trener Hrvatske se uglavnom bavio stvaranjem atmosfere nabrajujući pobede njegove ekipe u prethodnom periodu i kvaliteta sopstvenih košarkaša.
Posle utakmice u Istanbulu, Srbija i Hrvatska su odigrali nekoliko prijateljskih mečeva, uključujući i nedavni u Kordobi koji su Orlovi dobili iako su igrali bez kapitena Miloša Teodosića (86:77), što je u stvari bio četvrti uzastopni trijumf srpskih košarkaša, dok je Hrvatska u istom periodu pobedila samo jednom (2011).
Đorđević ističe da dva tima igraju različitu košarku: Srbija se oslanja na brzu timsku igru sa čestom upotrebom presinga, dok rivali uglavnom koriste individualne kvalitete dvojice ko su do sada pokazali najviše – Bojana Bogdanovića i Darija Šarića.
Ono što raduje srpsku košarkašku javnost je evidentan porast forme Đorđevićevih igrača koji su bili odlični u susretu sa najtežim protivnikom u grupi, selekcijom SAD, a posebno su bili nadahnuti kapiten Teodosić i MVP beogradskih  kvalifikacija, Nikola Jokić, koji je Amerikancima ubacio 25 poena!
Srbija i Hrvatska su u Rio došle pobedama na kvalifikacionim turnirima – Orlovi su bili najbolji u Beogradu, dok je Hrvatska u Torinu iznenadila favorizovanu Italiju. U svakom slučaju, bar jedna ekipa koja je učestvovala u doigravanju za Olimpijske igre, će se naći u polufinalu, a možda i dve, ako Francuska savlada revitalizovanu Španiju!