Osamnaest reprezentacija, tri vize za Rio

Osamnaest košarkaških reprezentacija će kroz dodatne kvalifikacije narednog leta pokušati da izbori tri vize za Rio, pošto su Španija i Litvanija na upravo završenom Eurobasketu obezbedile direktan plasman na Olimpijske igre. Ekipe će biti podeljene u tri grupe, a kvalifikacioni turniri će biti organizovani od 5. do 11. jula 2016. godine. FIBA u ponedeljak otvara proces kandidovanja, a uslovi su 1.75 miliona evra fiksno za FIBA, plus troškovi organizacije. Prilikom prijema srpskog nacionalnog tima kod premijera Srbije, dat je nagoveštaj da bi se Srbija mogla biti jedan od kandidata za domaćina.

U ovom trenutku je dvanaest ekipa izborilo dodatne kvalifikacije, od toga pet iz Evrope (Francuska, Srbija, Grčka, Italija i Češka), tri sa američkog kontinenta (Kanada, Meksiko, Portoriko), tri sa tla Afrike (Senegal, Alžir i Tunis) i Novi Zeland. Šampion Azije će se direktno plasirati na Olimpijske igre, a na kvalifikacioni turnir će ići treći, četvrti i peti. Preostala tri učesnika su u „pozivnice“ koje se nalaze u rukama FIBA.

Svetska kuća košarke želi da kvalifikacioni turniri budu u tri zone – Evropa, Amerika i Azija. Kada je organizacija ovih turnira u pitanju, već je poznato da se među zainteresovanim za domaćinstva nalaze Italija i Francuska iz Evrope, iz zone Amerike su interesovanje pokazali Kanada i Meksiko, a iz Azije Filipini i Kina.

Kada su u pitanju turniri, u okviru svakog će biti šest ekipa podeljenih u dve grupe sa po tri tima. Polufinale će izboriti po dve prvoplasirane ekipe, koje će kasnije u finalu odlučiti putnike na Olimpijski turnir.

Nosioci? Neće ih biti! Svi će se naći u istom bubnju, nema rangiranja, a to je potvrdio i Kamil Novak, izvršni direktor FIBA, koji je izjavio da ne postoje kriterijumi i da će biti prosti žreb. Ukoliko ste mislili da je grupa „B“ na prethodnom Evropskom prvenstvu bila iznenađujuće ujednačena, pokušajte da zamislite grupu koju bi činili Srbija, Francuska, Brazil, Grčka, Portoriko i Italija. Ništa manje izvestan je scenario da sastav jedne grupe čine Francuska, Senegal, Tunis, Meksiko, Kina i Novi Zeland.

Dakle, očekuje nas kvalifikacioni turnir bez ikakvih pravila, te predolimpijski turnir može biti približnog kvaliteta kao i sama Olimpijada, što znači veliku gledanost. Izvesno je da se u pozadini cele priče vodi rad na relaciji FIBA Svet i FIBA Evropa, a sve što proističe su isključivo posledice. Evropa ima samo dva zagarantovana mesta na Olimpijskim igrama, dok Južna Amerika ima tri sigurna predstavnika: Venecuela, Argentina i Brazil kao domaćin. Kada na to dodamo SAD kao Svetskog šampiona, čitav američki kontinent daje četiri sigurna predstavnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *