Otvaranje sezone u Belgiji: Gent – Briž

Posle više od 150 godina postojanja, Gent je najzad postao fudbalski šampion Belgije, čime je stekao pravo da igra u utakmici Superkupa. Doduše, Gent je čitavo sportsko društvo u kome fudbalski klub nosi veoma zanimljiv nadimak – Bafalosi, što je u stvari asocijacija na čuvenog Bafalo Bila čiji je cirkus ”Divlji zapad” gostovao u tom gradu početkom 20. veka.
Drugi akter utakmice kojom počinje nova sezona u belgijskom fudbalu je pobednik kupa proslavljeni Briž, koji je ujedno i najveći rival Genta, jer su njihove utakmice svojevrsni regionalni derbi budući da se timovi nalaze u susednim provincijama.
Utakmica za Superkup Belgije se od 2004. godine igra na terenu šampiona, a do kada se igralo na stadionu kralja Baduina. U konkretnom slučaju meč će se održati na Gelamko areni gde Gent dočekuje svoje goste od 2013. godine.
Od 1979. godine od kada postoji tradicija igranja Superkupa u Belgiji (prvi pobednik je bio Beveren), Gent je učestvovao dva puta kao pobednik kupa, tako da će mu derbi sa Brižom biti prvo učešće sa titulom šampiona.
Briž je rekorder po broju pobeda u ovakvim mečevima sa 13 trofeja, a sledi ga ga veliki rival Anderleht sa jednim manje. Briž je poslednji put trijumfovao 2007. godine kada je savladao Žerminal.
Osvajanjem prve titule u klupskoj istoriji Gent je takođe stekao pravo da igra u Ligi Šampiona u kojoj takođe može da se nađe i vicešampion Briž, ali tek ako prođe kvalifikacije.
Gent i Briž su se prošle sezone sreli četiri puta u prvenstvenim duelima, u kojima je Gent bio mnogo bolji i pobedio dva puta, dok je u druga dva slučaja rezultat bio nerešen. U tim mečevima je postignuto čak 16 golova!
Ovaj regionalni derbi je izuzetno efikasan, a na prethodnih 25 utakmica u svim takmičenjima, na samo jednoj nije bilo golova!
U derbiju između Bafalosa i ”tri medveda” koji su maskota Briža, koji klub će osvojiti prvi trofej sezone u Belgiji?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *