Panatinaikos i još jedna loša sezona

Velikan grčke i evropske košarke, Panatinaikos zapao je u krizu i nakon što je za njima još jedna loša sezona jasno je da stvari moraju da se menjaju.

Pre samo godinu dana Panatinaikos je sa ponosom objavio da će na njihovu klupu sesti jedan od najboljih evropskih trenera. Duško Ivanović reputaciju je gradio u ACB ligi, gde je sa Barselonom i Laboral Kučom pravio zavidne rezultate. Trener koga prati reputacija da je perfekcionita i da od svojih igrača zahteva maksimalno zalaganje na utakmici, ali i na treninzima trebao je da promeni sudbinu Zelenih. Angažman proslavljenog trenera dao je željene rezultate na startu sezone, međutim nakon eliminacije iz Evrolige menadžment kluba se odlučio da raskine saradnju sa Ivanovićem. On tako na klupi Panatinaikosa nije proveo ni punih godinu dana, a Zeleni sada moraju da traže novog trenera.

Promena trenera nije izazvala željenu reakciju, jer ih najveći rival, Olimpijakos, počistio u finalu sa 3 – 0. Mediji u Grčkoj su odmah nakon poslednje utakmice počeli da spekulišu ko će biti novi trener Zelenih. Prvi na listi želja bio je Igor Kokoškov, evropski stručnjak koji dugi niz godina radi kao asistent u timovima u najjačoj ligi na svetu, NBA. Međutim, Kokoškov je demantovao navode da prelazi u Panatinaikos. Nakon toga procurele su informacije da će Saša Obradović biti novi trener tima iz Atine. Obradović je od 2012. Bi na celu Albe iz Berlina i sa tim timom je ostvario zapažene rezultate. Ipak, nakon neuspeha u nemačkom prvenstvu ove sezone Obradović je otpušten i trenutno je bez angažmana. Međutim treba biti realan i postaviti pitanje da li je trener najveći problem Panatinaikosa?

Pravi problem Panatinaikosa je skroman tim. Nema više velikih imena, a igrači koji su nekada bili okosnica tima su u poznim košarkaškim godinama. Dimitris Dijamantidis i Antonis Focis su i dalje bez prave zamene u Panatinaikosu. Vidi se da godine problem za Dijamantidisa, koji je tokom cele sezone igrao sa puno oscilacija. Dolazak Demarkusa Nelsona trebao je da donese cvrstinu u odbrani, ali u napadu je bio gotovo beskoristan. Džejms Gist je veoma atraktivan igrač čiji potezi su redovno u top 10 Evrolige, ali Gist ima problema sa konzumiranjem droga. Po drugi put u Panatinaikosu pao je na doping testu na marihuanu i suspendovan je. Panatinaikos jednostavno nema kvalitet na terenu koji je nekada imao i vreme je za promenu igračkog kadra.

Ukoliko žele da se vrate na vrh evropske košarke, gde i pripadaju, Panatinaikos će morati da poradi na kvalitetu rostera i da donese bolnu odluku da se zahvali igračima koji su bili deo šampionskih generacija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *