Panatinaikos – Novi tim na starim temeljima

Velikan grčke košarke Panatinaikos ne blista na Starom kontinentu u poslednje vreme, a ovog leta novi tim niče na starim temeljima.

Temelj na kome niče novi Panatinaikos su Dimitris Dijamantidis i Antonis Focis. Njih dvojica su najstariji igrači u rosteru i ove sezone bi trebali da imaju ulogu mentora. Dijamantidis i Focis su sa Zelenima osvojili sve što se osvojiti može. Svojim prisustvom na parketu daju timu dodatni kvalitet, ali godine su učinile svoje i oni nisu više ubojiti kao nekada. Zbog toga PAO ovog leta angažuje mlade, kvalitetne igrače koji će biti nosioci igre.

Prva promena u odnosu na prošlu sezonu je angažovanje novog trenera. Aleksandar Đorđrević potpisao je dvogodišnji ugovor sa timom iz Atine. Mladi stručnjak iza sebe ima bogatu igračku karijeru, a mnogi ga uvrštavaju među najbolje igrače Evrope svih vremena. Kao trener nije imao puno uspeha vodeći timove u Italiji, ali je kao selektor Srbije osvojio srebro na FIBA Svetskom Kupu 2014. Đorđević je veoma energičan i od njega se očekuje da to prenese na tim, a uspeh mora doći već ove sezone.

Ovog leta tim je napustilo nekoliko igrača. Damarkus Nelson nije se snašao u Panatinaikosu. Plejmejker koji igra fantastičnu odbranu, ali je limitiran u napadu nije doneo mnogo timu. Još tri Amerikanca napustila su tim. Ej Džej Sloter je najzvučnije ime koje je napustilo klub. Uprava Zelenih nije bila zadovoljna igrama ovog beka šutera i došlo je do raskida saradnje nakon samo jedne sezone. Veteran Janis Blums je takođe napustio klub, što se sa novom filozofijom tima i očekivalo. Problem za Panatinaikos bi mogli da predstavljaju odlasci Estebana Batiste i Lukasa Mavrokefalidisa. Njihovim odlaskom centarska linija tima skoro da ne postoji i to se mora popraviti u ovoj predsezoni.

Odlasci Amerikanaca potvrdili su ideju da okosnica novog Panatinaikosa budu reprezentativci Grčke. Nikos Papas i Vladimir Janković su dva igrača koja su prošle sezone beležili dosta dobre partije i od njih se očekuje da nastave u tom ritmu. Papas se nada da će ga u sezoni koja dolazi povrede zaobići i da će biti u stanju da pokaže sav svoj kvalitet. Od igrača koji su i prošle godine nosili dres Zelenih treba istaći i Džejmsa Gista, koji je još uvek suspendovan zbog pozitivnog doping testa na marihuanu. Košarkaš koji svojim atraktivnim potezima podiže publiku na noge i dalje je u planovima tima iz Atine, ali moraće da promeni neke svoje navike.

Ovog leta tim su već pojačali igrači sa NBA iskustvom, a u vezu sa Panatinaikosom se dovodi još nekoliko igrača. Nik Kalates, povratnik u tim iz Atine, i Aleksandar Pavlović prva su pojačanja ovog tima. Kalates je prethodne dve sezone proveo u Memfis Grizlisima, gde se baš i nije naigrao. Pavlović je nakon 11 godina u najboljoj košarkaškoj ligi na svetu proveo dve sezone u Partizanu.Veoma blizu potpisa za Zelene je još jedan igrač sa NBA iskustvom. Centar reprezentacije Srbije, Miroslav Raduljica želja je Aleksandra Đorđevića. Oni su sarađivali na FIBA Svetskom kupu 2014, kada je Raduljica bio jedan od najboljih centara na turniru. PAO treba pomoć pod obručima, pa se vode pregovori oko angažmana mladog i talentovanog Nikole Milutinova, koga su na ovogodišnjem draftu odabrali San Antonio Sparsi.

Smena generacija je nešto što je Panatinaikos morao da uradi, a čemu se dugo protivio. Ove predsezone formira se tim na čelu sa mladim i ambicioznim trenerom, a cilj je vratiti Zelene tamo gde pripadaju, na sam vrh evropske košarke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *