Panatinaikos – Olimpijakos

Završetak košarkaške sezone u Grčkoj se odigrava na već dobro poznati način: finalnim spektaklom u kome su akteri Panatinaikos i Olimpijakos. Prvi meč odigran u dvorani Mira i Prijateljstva protekao je u već mnogo puta viđenom ambijentu koji nema puno veze sa imenom dvorane, a pobedio je Olimpijakos sa 76-70.
Najbolji u crveno-belom dresu je bio Kostas Slukas sa 16 poena, dok je Vasilis Spanulis neuobičajeno podbacio i u pobedi svoje ekipe učestvovao sa samo sedam koševa.
Panatinaikos je predvodio Lukas Mavrokefalidis koji je bio najefikasniji igrač utakmice sa 23 koša.
Druga utakmica se igra u Olimpijskoj dvorani gde je domaćin Panatinaikos. Poznato je koliko u najvećem grčkom derbiju znači domaći teren gde ”pravo” pristupa imaju samo navijači domaćeg tima, međutim Olimpijakos je ove sezone u prvenstvu uspeo da odnese pobedu sa vrućeg parketa iz neprijateljskog dela Atine, a zatim da ponovi uspeh i u svojoj dvorani.
Panatinaikos je vlasnik rekordnih 34 titule šampiona Grčke, odosno 15 otkako se prvenstvo Grčke rešava u plej-of formatu (1986/87). Olimpijakos ima mnogo manje uspeha, ekipa iz Pireja je vlasnik 10 trofeja, od čega je šest osvojeno u novijoj eri.
Ovaj plej-of je deseti uzastopni u kome se u finalu ”razračunavaju” Panatinaikos i Olimpijakos! Poslednji tim koji je razdvojio najveći tandem bio je AEK u sezoni 2004/05. Ova ekipa je ujedno i poslednja koja je pre ”zeleno-crveno-belog puča” osvojila titulu košarkaškog šampiona Grčke (2001/02)!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *