Markus Rem je trenutno jedan od najboljih skakača udalj na svetu

Paraolimpijac skače dalje od dva olimpijska šampiona

Nemački paraolimpijac Markus Rem postao je šampion u skoku udalj 2012. godine u Londonu, a sada brani titulu osvojenu u Velikoj Britaniji.

Ovaj 28-godišnjak počeo je svoju karijeru sa 20 godine, a član je Bajern Leverkuzena. On je zapravo i medicinski specijalista, a u Londonu je uispeo da uzme i bronzanu medalju u štafeti 4×100 metara, Nemačka je bila treća iza Južne Afrike i Kine.

Iako je sama činjenica da je on najbolji paraolimpijac na svetu kada je skok udalj u pitanju neverovatna, on nastavlja da pomera granice i izvan toga.

Naime prvi put je postao šampion sveta pre pet godina kada je skočio 7,09 metara, što je smatrano za elitni rezultat među paraolimpijcima. Potom je uspeo da za dve godine svoj najbolji rezultat popravi za skoro metar!

Konstantno saam skakao 7,80, 787 metara i u Grosetu 7,96 metara“, rekao je 2014. godine i istakao.

Znao sam da mogu do 8 metara, ali na kraju sam uspeo da skočim 8,24” istakao je on tada.

Tu se nije zaustavio i 2015. godine je postigao rezultat za divljenje. On je uspeo da skoči peti najbolji rezultat te godine uključujući i sportiste koji nisu paraolimpijci! Skočio je 8,40 metara!

Koliko je to impresivan skok svedoči statistika. Svetski rekord u skoku udalj je 8,95 metara i postavio ga je Majk Pauel 1991. godine,a poslednja dva olimpijska šampiona skočila su manje od Rema. Greg Radeford je u Londonu skočio 8,31, a Džef Henderson uRiju ove godine 8,38 metara.

Markus Rem počinje odbranu  titule večeras, a najavljuje da će imati još duži skok ovaj put!

“To bi i promenilo život. Želeo sam da napravim nešto veliko da bi ceo svet shvatio koliko Paraolimpijac može da postigne. Svi sportisti imaju sjajne priče iza sebe, oni su puni snage i emocija. Ispričaće vam kako su izgubili nogu, imali neverovatnu nesreću ili im je presađen organ posle borbe sa bolešću. Pomislićete – kakav čovek i to će vas motivisati i zainteresovati”, istakao je Rem.