Partizan i Zvezda na udaru UEFA!

Partizan i Zvezda na udaru UEFA!

Nije se ni stišala radost posle dobrih rezultata i uspeha koje su Partizan i Crvena Zvezda ostvarili u mečevima Lige Evrope, a oglasila se UEFA pokretanjem postupaka protiv dva najveća fudbalska kluba iz Srbije.


Već sledeći dan posle utakmica u kojima je Partizan pobedio švajcarski Jang Bojs, a Zvezda odigrala bez golova u Belorusiji , Disciplinska komisija UEFA je pokrenula postupke protiv oba srpska tima, navodeći i razloge zbog kojih je preduzela takve korake.

Crvena Zvezda je bila bolji protivnik od BATE Borisova, ali uprkos većem broju prilika nije uspela da postigne pogodak kojim bi savladala svog protivnika. Takav rezultat joj ipak omogućuje da u poslednjem kolu grupne faze protiv Kelna svoje nade pretvori u stvarnost.

PartizanVesti iz UEFA znače da će osim o okršaju sa Jarčevima, Crveno-beli morati da razmišljaju i o nekim drugim stvarima. Evropska kuća fudbala je objavila razlog zbog čega je započela postupak protiv vicešampiona Srbije, a on se odnosi na član 14. disciplinskog pravilnika ove organizacije. Na teret Crvenoj Zvezdi se stavljaju, kako se navodi, rasistički ispadi njenih navijača u Borisovu. Inače, UEFA je pokrenula postupak i protiv domaćina zbog prekršaja pravila iz članova 37 i 38, odnosno zbog loše organizacije i blokiranog stepeništa. U beogradskom klubu se za sada ne izjašnjavaju povodom ove situacije, ali će svakako uslediti i zvanična izjava.

Partizan je posle trinaest godina i mečeva sa Dnjeprom, a kasnije i CSKA, uspeo da se ponovo nađe u konkurenciji timova koji će sa početkom proleća osvanuti u Evropi, ali je slast trijumfa nad Švajcarcima pokvarila UEFA.

Šok koje su izazvale informacije da je šampiona Srbije zbog čak šest stavki izložen disciplinskom postupku, još nije dobio odgovor iz Humske. Budući da je Partizan već bio drastično kažnjavan od strane ove organizacije, nije teško zamisli kuda bi mogla da odvede eskalacija ovakve situacije u lošem smeru.

Prema navodima UEFA Partizan se tereti za nekoliko stvari, od koji četiri potpadaju pod član 16 disciplinskog pravilnika – utrčavanje na teren, upotreba zabranjenih pirotehničkih sredstava, nepropisno vođenje navijanja, odnosno upotreba razglasa i rasističko ponašanje navijače.

Blokirano stepenište je pod članom 38 UEFA propisa o sigurnosti i obezbeđivanju, dok prisustvo neakreditovanih medija na terenu potpada pod pravila same Lige Evrope.

PartizanZa slučaj je zadužena komisija koja se bavi kontrolom, etikom i discplinskim merama, a koja će naknadno saopštiti datum kada će se obaviti saslušanje u vezi sa onim što se prema navodima UEFA, dogodilo na stadionu Partizana.

Za sada ni sama organizacija ne navodi detalje niti opisuje zbog čega se tačno odlučila na ove korake prema srpskim klubovima, ali će srpska fudbalska javnost umesto da se potpuno prepusti radosti zbog dugo čekanih dobrih rezultata, ali i igre u Evropi, morati da sa brigom čeka rasplet situacije.


10.7.2017. Zvezda između velike kilometraže i kazne UEFA!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *