Partizan ipak ima šansu u Atini

Partizan može protiv balkanske kolonije u Atini

Posle neočekivanog poraza od Šarlroe Partizan putuje na teško gostovanje u Atini, a tamo će videti dosta poznatih lica iz ABA lige.

Grčki velikan AEK je prošle sezone na mesto trenera postavio dobro poznatog Slovenca Juru Zdovca i to im se isplatilo. Prošle sezone su bili treći u Grčkoj iza neprikosnovenih atinskih rivala Olimpijakosa i Panatinaikosa.

Partizan će osim dobro poznatog Zdovca igrati protiv Milana Miloševića, nekadašnjeg krilnog košarkaša Zvezde, Dušana Šakote, prošlogodišnjeg vođe Meginog napada Nikole Ivanovića i kapitena reprezentacije Hrvatske Roka Lenija Ukića.

Kako zbog domaćeg terena, tako i zbog vrednosti tima, mnogo većeg budžeta atinski tim je favorit u ovom meču. Znamo kakvu košarku voli Zdovc – defanzivnu. On od svojih igrača traži potpuno zalaganje u odbrani, ali je zato umeo dobro da balansira svoje timove.

Kada ima istaknute pojedince u ekipi, kao što je bio slučaj sa reprezentacijom Slovenije, ume da ih pusti da naprave razliku. Ovaj tim ipak nema neke istaknute igrače, već se igra timska košarka, kakvu Zdovc najviše i voli.

Nijedan igrač nema više od 25 minuta u rukama, takođe na svakoj poziciji su bar dvojica košarkaša sličnog kvaliteta. Dvadesetpetogodišnji američki plejmejker Majkl Dikson igra sezonu karijere i u LŠ prosečno beleži nešto preko 11 poena po meču uz odličan procenat šuta iz igre. Nije plej koji prvo gleda na kreaciju, ali za to je zadužen Nikola Ivanović pa atinski tim može kvalitetno da menja ritam igre.

Roko Ukić kome se tokom karijere često prigovarala sebičnost i gledaje pre svega svog poenterskog učinka je našao sebe u AEK-u. Izlazi iz odličnih sezona u Italiji, a ovde ima najveći broj asistencija u timu sa pozicije 2.

Grčki veteran Kostas Vasiliadis je igrač na koga Partizan mora da obrati pažnju izvan linije za tri poena. On je karijeru napravio na trojkama i mada ima nešto slabiji procenat nego što se očekivalo, ako se ostavi sam sigurno će pogoditi.

Najviše problema Partizan će imati na poziciji četiri. Odatle dolazi najveći broj poena ovog tima, pošto Dušan Šakota i Džavad Vilijams igraju odlične sezone.

Vilijams je NCAA šampion iz 2005. godine, igrao je u dva navrata i za Klivlend, a sada u 33. godini igra odlično. Visok je 206 centimetara, što mu stvara prednost pod košem u odnosu na ogromnu većinu evropskih četvorki.

Šakota je još viši i sa 210 centimetara zaista će Veličković i Birčević imati problema sa njima. Uz sve to obojica su odlična iza linije 6,75, oni zajedno ispale preko 10 trojki po meču i pogode četiri.

Pod samim košem su najslabiji i često igraju bez klasičnog centra, a Mavridis i Falker nisu neki preterano kvalitetni igrači. No, uvek je pitanje na koju nogu će ustati Uroš Luković. Ako mu bude bio dan, on bi mogao da prevagne u korist Partizana.

Najopasniji u skoku i odbrani je Milan Milošević i on bi mogao da predstavlja problem Andriću i Vrabcu, mada u napadu ne ume puno toga.

U duelu dva trenera koji pre svega vole defanzivniji pristup ne očekujemo previše poena, pa zato hendikep od 12,5 poena na AEK deluje preterano. Domaćin jeste veliki favorit, igra na domaćem terenu i ima kvalitetniji tim, ali Partizan nije bez šanse. Stoga odigrajte dvojku uz hendikep na Partizan, neće ovde AEK lako do pobede.