Partizan u pobedničkoj seriji: Crvena Zvezda, PAOK, na redu je Cedevita!

Partizan u pobedničkoj seriji: Crvena Zvezda, PAOK, na redu je Cedevita!

Prvo je bio najbolji u Večitom derbiju, a onda je izvukao Partizan i u Solunu – Vilijam Hečer je izvanrednom partijom skoro sam pobedio PAOK i svom timu doneo veliku prednost pred revanš koji se 22. februara igra u Beogradu.


Partizan je bio u vođstvu tokom cele utakmice, ali je višak koji je na kraju ostvario (76:74), mogao da bude i daleko veći. Crno-beli su u nekoliko navrata vodili i sa deset poena razlike, međutim brzopletost u trenucima kada je meč trebalo da prelome i završe daleko povoljnijim rezultatom, doprinela je da se utakmica završi sa ne više od dva poena u njihovu korist.

Jedan od razloga je i velika nesrazmera u igri Crno-belih kada je na parketu bila prva petorka i kada su na teren ulazi igrači sa klupe. Sve što bi Hečer (27 poena), Birčević i Marinković sazidali, oni koji bi ih menjali bi nepromišljenim, ponekad i početničkim greškama, razgradili pa je PAOK uvek uspevao da se povrati iz rezultatskog minusa.

Na kraju je Partizan završio sa čak 22 izgubljene lopte (15 u drugom poluvremenu), u čemu je posebno bio ”dobar” Ratkovica (4), mada ni dvojica najboljih nisu zaostajali u tom segmentu  – Stefan Birčević je takođe četiri puta izgubio loptu, a junak susreta Hečer, samo jednu manje.

Partizan u pobedničkoj seriji: Crvena Zvezda, PAOK, na redu je Cedevita!

Pored plejmejkera Partizana, još trojica košarkaša su imali dvocifreni učinak u napadu, a to su Birčević, Marinković i Ratkovica koji su svi postigli po deset koševa.

Ono što je bilo poznato pre susreta – da je PAOK šuterski prilično loše selektiran tim – pokazalo se i u sredu uveče u Solunu. Domaći košarkaši su nekoliko dana ranije u gradskom derbiju sa Arisom šutirali za tri poena čak 20:0, što im je bio najveći problem i protiv Partizana.

Doduše, beogradskim Crno-belima su ubacili sedam trojki, ali od toga čak šest u drugom poluvremenu iz ne baš uvek rezonskih šuteva kojih je ukupno bilo 24.

Veoma važno je istaći da je Partizan nadmašio domaćina upravo u onome u čemu je PAOK najbolji – u skoku, ostvarivši pet uhvaćenih lopti više (35:30). Klenton je imao 11 skokova, dok su u redovima gostiju najuspešniji bili Birčević i Uroš Luković sa po 6.

Mekfaden (20) i Sibert (18) su bili najraspoloženiji strelci u domaćem timu.

Aleksandar Džikić je pred okršaj najavio da neki košarkaši neće igrati, nazvavši to kontrolom štete imajući u vidu težak raspored Partizana u ovom periodu, a poštedu su dobili Novica Veličković i Džamont Gordon, kao i Stefan Pot koji se našao na klupi, ali nije ulazio u igru.

Atmosfera na tribinama je bila izvanredna, istovremeno navijačka i prijateljska, kakava se očekuje i u revanšu ovih bratskih klubova za dve nedelje u Beogradu.


8.2.2017. Solun plamti Crno-belom bojom, stigao je bratski Partizan!