Partizan

Partizan uvek favorit protiv Cibone!

Posle dva uspešna gostovanja, Partizan zajedno sa bodovima osvojenim u susretima sa Mornarom i Skopljem, dolazi u Pionir da se i zvanično predstavi svojim navijačima u novoj takmičarskoj sezoni.
Protivnik je dobro poznat – Cibona, ekipa sa kojom su Crno-beli godinama unazad u raznim ligama i takmičenjima stvarali rivalitet iskazan u bezbrojnim utakmicama od kojih su mnoge odlučivale i o trofejima.
Partizan je do svojih pobeda na početku lige došao na suprotan način od onoga kako se očekivalo jer je na papiru mnogo teže gostovanje trebalo da bude u Skoplju nego u Baru, ali su rezultati demantovali takva očekivanja, pa su Crno-beli posle teško osvojenih bodova protiv Mornara, savladali, doduše oslabljeni MZT sa čak 31 poenom razlike!
Nema sumnje da će Pionir biti pun, kao što ni trener Crno-belih, Aleksandar Džikić nema dileme da će ova utakmica biti daleko teža nego dve prethodne, upravo zbog specifične težine koju nosi svaki derbi.
Partizan je u novu sezonu ušao sa dosta izmenjenim sastavom u kome ima košarkaša koji još nisu iskusili atmosferu koja vlada na ovakvim mečevima, pa će i to biti jedan od faktora koji može da utiče na tok utakmice.
Drugi je kontrola ige pod koševima u čemu Partizan ima još prostora za napredovanje, budući da na tim pozicijama ima jednog aktuelnog reprezentativca (Stefan Birčević), jednog bivšeg (Novica Veličković), kao i već oprobane u ABA ligi, Lukovića i Majstorovića.
Cibona u Beograd stiže sa istim bilansom koji ima i domaćin – dve pobede u prva dva kola i formom kojom je najavila značajnu ulogu u novoj sezoni ABA lige. U sastavu Damira Mulaomerovića kvalitetom su, bar na početku, odskočili Ante Žižić i Željko Šakić, koji su trenutno dvojica najkorisnijih igrača u takmičenju.
Ta konstatacija pogotovo važi za 19-godišnjeg Žižića koji deluje kao da ima mnogo sezona provedenih na parketu.
Ono što treba istaći je to da Cibona veoma teško odnosi bodove iz Pionira kada igra protiv Partizana. Naime, poslednji put se to dogodilo pre tačno sedam godina, da bi u sledećih šest utakmica u Beogradu, redovno pobeđivao Partizan.
Štaviše, na ukupno 15 okršaja u tom periodu, beogradski sastav je ostvario dvostruko više pobeda (10:5) bilo gde da se igralo, što je naravno, jedan od razloga zbog kojih je Partizan favorit u ovom meču.
Nošeni željom da se pokažu pred svojim navijačima, košarkaši Partizana će već na početku dati sve od sebe, tako da jedinica u hendikepu za 1. četvrtinu deluje i više nego opravdano.
Susret počinje u 19 sati.