Partizan

Partizan vs UEFA: kako čitati vesti?

Da li je pogrešio Partizan ili je pogrešila UEFA? Da li smo pravilno razumeli upravu Crno-belih ili zvaničnike UEFA?


Čitanje vesti koje dolaze iz Humske, barem od onih koji bi trebalo da daju pravu informaciju, kao i mnogobrojnih reakcija na sportskim internet stranicama i društvenim mrežama, uspešno je zbunilo i nadprosečno zainteresovanog čitaoca.

Zato je sasvim opravdano da se javnost zapita kako bi u stvari trebalo ”čitati” sve ono što se u ovim momentima nalazi u medijskom prostoru, a vezano je za dešavanju jednom od dva najveća fudbalska kluba u Srbiji.

Naime, UEFA je kaznila Partizan neigranjem u evropskim takmičenjima i to je za sada  jedina stvar oko koje nema špekulacija. Dalje se u formulaciji kazne vidi da Partizan nema pravo igranja jedne godine, odnosno u prvoj od sledeće tri u kojoj obezbedi plasman u neko evropsko takmičenje.

Kao razlog je naveden neregulisan dug u visini od skoro dva i po miliona evra, što prema državi, što prema drugim klubovima i zaposlenima.

Nekoliko prvih vesti koje su stigle iz kluba su bile prilično konfuzne: najpre je rečeno da je UEFA samo upozorila Partizan (iako u odluci stoji da je ona konačna), da je kazna u suštini samo uslovna, da postoji rok za uplatu novca, a zatim i da je dovoljno da se uplati preostali dug prema klubovima, pa će se kazna poništiti.

Sada je sasvim jasno da praktično ne postoje nikakve šanse da Crno-beli izbegnu elimininaciju iz evropskih takmičenja u navedenom periodu, čak je pojašnjeno da je i mogućnost žalbe usmerena na samo jedno telo, a to je Sud za sportsku arbitražu u Lozani, a ne UEFA što je takođe bila jedna od vesti iz Humske.

Ako ništa drugo, trener Marko Nikolić je izjavio da ova situacija nema uticaja na rad na treninzima koji će se pre odlaska u Sloveniju obavljati u Beogradu. Partizan prvu utakmicu u drugom delu prvenstva igra 18. februara sa Radom.


11.1.2017.Partizan kažnjen od strane UEFA