Pejton Mening – Šerif odlazi u suton

Poput šerifa koji na kraju starih vestern filmova odlazi u suton, tako se i Pejton Mening se bliži kraju svoje NFL karijere.

Malo je profesionalnih sportista koji su imali tako uspešne karijere kao Pejton Mening. Sigurno je da će jednoga dana bista ovog fantastičnog kvorterbeka krasiti prostorije Kuće slavnih u Kentonu. Pejton Mening je pomerio granice ovog sporta i postavio nove standarde kada je kvorterbek u pitanju i rekorde koje će teško bilo ko stići.

Međutim, ove sezone se čudne stvari dešavaju sa Pejtnom. Prva utakmica protiv nejakih Rejvensa kao da je pokazala u kom smeru će ići ova sezona. Mening se mučio u novom ofanzivnom sistemu Gerija Kubijaka. Nikako nije uspevao da uhvati ritam, a igra ispod centra pokazala je sve slabosti ovog igrača. Iz nedelje u nedelju broj grešaka se povećavao. Lopte koje je Pejton bacao nisu bila lepe, već takozvane patke. Ono što je postalo zabrinjavajuće jeste broj presečenih lopti koje je Mening bacio. Do utakmice sa Kanzas Siti Čifsima Pejton je bacio čak 13 presečenih lopti, uz samo 9 tačdaun pasova. Međutim, Denver Bronkosi su zahvaljujući odličnoj odbrani ređali pobede, pa se nije palio alarm.

Nedelja je trebala da bude dan koji Pejton Mening nikada neće zaboraviti. Rekord Breta Farva je postao prošlost, a Pejton postao igrač sa najviše bačenih jardi u karijeri. To je jedan od rekorda koji dugo niko neće ugroziti, ali to veče umesto po rekordu postaće upamćeno po jednoj od najlošijih partija nekog kvorterbeka u istoriji lige. Pejton Mening je u prvom poluvremenu bacio tri presečene lopte. U jednom trenutku više njegovih lopti je završilo u rukama igrača Kanzas Siti Čifsa nego kod risivera Denvera. Na kraju se desilo neizbežno, Pejton je poslat na klupu, a utakmicu u kojoj je oborio rekord je završio sa 5/20 za 35 jardi uz čak četiri presečene lopte.

Nedugo nakon poraza krenule su priče o zdravstvenom stanju Meninga. Prema informacijama koje dolaze iz Denvera Pejton ovu sezonu igra povređen. Problemi sa ramenom, stopalom, rebrima nisu prikazivani kao ozbiljni problem koji bi mogao da ima uticaja na igru veterana. Ubrzo su krenule informacije da su povrede samo opravdavanje za lošu igru Meninga, međutim danas je saopšteno da je veliko pitanje kada će se Pejton vratiti na teren.

NFL je više od sporta. To je pre svega biznis. Džon Elvej to veoma dobro zna i zato je uradio sve kako bi doveo Pejtona Meninga u Denver Bronkose. Legenda tima iz Kolorada rešen je u nameri da vrati Superbol pehar u tim pod planinama, ali sada je u pitanju zdravlje njegovog igrača. Elvej mora da misli na budućnost. Mening pripada prošlost, a rezervni kvorterbek Osvajler nije opcija za budućnost i ako je u predsezoni pokazao da ume da diriguje napadom Kubijaka.

Pravog sportistu pokreće glad za rezultatima, titulama i rekordima. Upravo zbog te gladi Pejton Mening se vratio ove sezone u nadi da će uz odlične risivere i čvrstu odbranu doći do drugog Superbola u karijeri. Izgleda da je njegovo vreme prošlo, a u narednih nekoliko dana biće poznato da li će debakl u utakmici sa Čifsima biti poslednja utakmica Meninga u NFL-u.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *