Evrokup

Počinje Evrokup u novom odelu!

Istoga dana kada počije i Evroliga, biće odigrane prve utakmice nove sezone drugog po snazi košarkaškog takmičenja u Evropi, Evrokupa.
Evrokup je dobio novi izgled smanjenjem broja ekipa na 20 u prvoj fazi, koje su svrstane u četiri grupe, a jedan od najvećih efekata će biti veći kvalitet mečeva u početnoj fazi.
Prvog dana u akciju kreću sve ekipe, osim što će u svakom kolu po jedan ekipa iz grupe imati slobodan dan. Među učesnicima se nalazi čak pet bivših šampiona (Valensija, Kuban, Hapoel, Kimki i Lituvos Ritas) i tri ekipe koje su učestvovale u finalima (Alba, Bilbao i Gran Kanarija).
Prvi meč u okviru grupe A igraju debitant Lietkabelis i Skoplje, dok će u drugom susretu snage odmeriti finalista iz sezone 2014/15, Gran Kanarija i prošlogodišnji Evroligaš Cedevita iz Zagreba.
Nadmetanje u grupi B počinje okršajem dve ekipe koje su se po dva puta pele na pobedničko postolje, Kimkija i Lietuvos Ritasa. U tri prethodne utakmice ovih rivala, sve tri pobede su pripale Litvanskoj ekipi. U istoj grupi, Alba sa novim trenerom Ahmetom Cakijem dočekuje Fuenlabradu koja je odsustovala iz takmičenja od premijerne sezone 2002/03.
U grupi C Zenit iz Sankt Peterburga želi da pobedom započne sezonu u kojoj gaji visoke ambicije, ali mu je protivnik izvanredni Bajern na čijoj klupi sedi selektor Srbije Aleksandar Đorđević i koji je ove sezone još neporažen. Drugi meč je okršaj još jednog debitanta Mursije i podgoričke Budućnosti, koja je u poslednjih deset godina samo jednom odsustvovala iz takmičenja.
U grupi D se nalaze čak tri bivša šampiona, s tim da je Hapoel slobodan u prvom kolu. Rekorder takmičenja sa tri trofeja, Valensija počinje kampanju duelom sa Ulmom. Zapanjujuće zvuči podatak da je Valensija, koja inače ima najviše pobeda u regularnom delu sezone Evrokupa (60), samo jednom izgubila na svom parketu u ovom takmičenju, a da je pobedila čak 36 puta! Dva trijumfa su upisana protiv Ulma, od kojih jedan prošle godine. U drugom susretu, Olimpija dočekuje pretprošlogodišnjeg šampiona Lokomotivu Kubanj, koja je ostvarila 13 uzastopnih pobeda u gostima u okviru ovog takmičenja!