Grčka

Portugal 2004

Dugo vremena se među ljubiteljima fudbala vode polemike koje je najveće iznenađenje na fudbalskim šampionatima Evrope: trijumf Danske 1992-ge godine ili titula Grčke osvojena 2004-te godine?

Ono što je uradila Danska je svakako posebna priča, budući da je na turnir otišla bukvalno u poslednjem momentu zahvaljujući eliminaciji Jugoslavije, ali se može reći da je Grčka ipak napravila veći tektonski poremećaj na fudbalskoj planeti osvajanjem trofeja u Lisabonu.

Grčka

Jedan od mnogih razloga za takvu tvrdnju je, ako ništa drugo, onda i dvostruko veći broj učesnika, što je značilo igranje itekako neizvesnog četvrtfinala. Drugi razlog je to što je Grčka dospela u grupu sa domaćinom Portugalom, Španijom i Rusijom, u kojoj bi svaka greška bila plaćena ispadanjem.

Pored uobičajenih favorita za trofej: Nemačke, Italije, šampiona Francuske i domaćina prethodnog prvenstva Holandije, uz podršku ”duhovitih” Engleza kada su u pitanju procene sopstvenih mogućnosti, najzad je došao red da i Portugal bude uvršten u krug najozbiljnijih favorita.

Felipe Skolari je imao zaista odličan tim, kombinaciju iskusnih Kouta, Figa, Paulete, Ruija Košte i mlađih Rikarda Karvalja, Koštinje, Paula Fereire i naravno, buduću najsjajniju zvezdu svetskog fudbala – Kristijana Ronalda, koji su uz to bili motivisani trijmfom Porta u Ligi šampiona!

Za egzotiku turnira je bila zadužena Latvija, najveće iznenađenje kvalifikacija, koja je svoj jedini bod na prvenstvu osvojila protiv užasne Nemačke koja u grupi nije uspela da savlada nijednog protivnika! U toj istoj grupi, a i kasnije, briljirala je Češka koja je jedina na prvenstvu pobedila u sve tri utakmice grupne faze, a redom su pred Milanom Barošem i družinom padali Latvija, Holandija, Nemačka, i u četvrtfinalu Danska.

I već kada je bila ”viđena” za finale, Češka je pala u polufinalu, ”smrtno ranjena” zlatnim golom Trajanosa Delasa u produžecima!

Na klupi Grčke je sedeo Oto Rehagel, a u sastavu su se nalazila polupoznata imena kao što su Haristeas, Delas, Nikopolidis, Zagorakis, Janakopulos, Basinas, Kacuranis, ali imena koja su odlično usvojila Rehagelovu taktiku ”nemoj da bi neko krenuo u napad” i sproveli je tako disciplinovano da im u tri utakmice nokaut runde, uključujući i finale, niko nije dao gol!

NIje se prvi put desilo da su se finalisti Evropskog prvenstva već sreli u grupi: u prvoj utakmici Grčka je na stadionu Dragao u Portu savladala Portugal sa 2:1, pa su se navijači domaćih posebno naoštrili za dvostruko slavlje u finalu – osvetu Grcima i prvu titulu šampiona Evrope. Međutim, 4-og jula na stadionu Benfike, mogli su samo da posmatraju kako trofej diže kapiten Grčke Teodoros Zagorakis, a heroj utakmice je bio strelac jedinog gola, Angelos Haristeas!