Portugal je domaćin prvog kruga kvalifikacija za EURO U19

U utorak se igra šest mečeva kvalifikacija za UEFA prvenstvo Evrope u kategoriji do 19 godina. Radi se o prvim mečevima u okviru grupa pet, šest i sedam koji se ovoga puta igraju u Azerbejdžanu, Malti i Portugalu.
Selekcije iz grupe pet će tri dana provesti u glavnom gradu Azerbejdžana, Bakuu, gde će snage pored selekcije domaćina, odmeriti mladi fudbaleri Turske, Bosne i Hercegovine, Ukrajine.
Utakmice se igraju na stadionu Bajil, a u prvom kolu se sastaju Turska – Bosna i Hercegovina i Ukrajina – Azerbejdžan.
Veliki favorit u ovoj grupi je selekcija Ukrajine u kojoj je verovatno najbolji pojedinac Oleksandr Zinčenko, fudbaler sredine terena koji igra za rusku ekipu UFA. Ukrajina je inače šampion Evrope za sezonu 2008/09.
U grupi šest se nalaze Danska, Island, Izrael i Malta. Prvi krug se igra na Malti, a koristiće se dva stadiona: Viktor Tedesko u Hamrunu istadion Hiberniansa u Paoli.
Danska je izraziti favorit, a za drugu poziciju koja vodi u narednnu fazu kvalifikacija, trebalo bi da se bore Island i Izrael.
Rivali u prvom kolu su Izrael – Malta, koji igraju u Hamrunu i Danska – Island, koji će snage odmeriti u Paoli.
Grupa sedam takođe ima jednog izrazitog favorita, a radi se o selekciji Portugala, kome su konkurenti Grčka, Moldavija i Litvanija. Portugal je već dva puta pobeđivao na ovim prvenstvima, ali su obe titule osvojene pre 2002. godine, odnosno pre nego što je kategorija ”ostarila” za godinu dana.
Portugal je bio šampion u sezonama 1993/94 i 1998/99.
Kao što je rečeno, prvi krug u grupi sedam se igra u Portugalu i to u dva grada – Santa Komba Daou i Nelasu. Na gradskom stadionu u Santa Kombi se sastaju Grčka i Litvanija, dok će Portugal protiv Moldavije igrati u Nelasu.
Aktuelni šampion je Španija koja je vlasnik čak sedam trofeja, a finalni turnir se održava sledeće godine u Nemačkoj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *