Posle odbrane Svetske lige, Srbija ''dojavila'' zadržavanje titule prvaka sveta!

Posle odbrane Svetske lige, Srbija “dojavila“ zadržavanje titule prvaka sveta!

Nisu česta velika sportska takmičenja na kojima je Srbija u centru pažnje kao najveći favorit za osvajanje najsjajnijeg odličja, ali ona koja se održavaju u vaterpolu bez ikakve sumnje mogu da se označe kao takva.


Čak ne mora posebno da se naznači o kakvom se takmičenju radi, jer bilo da su u pitanju Olimpijske igre, Evropska ili Svetska prvenstva, ili Svetska liga, Srbija je bez izuzetka na njima ta koja se pita da li je zaintersovana za prvo mesto.

A jeste itekako jer su Delfini trenutno aktuelni šampioni i pobednici na svakom pojedinačnom od navedenih takmičenja i kao takvi su otišli u Budimpeštu na FINA Svetsko prvenstvo da odbrane tron na koji su se popeli pre dve godine u Kazanju. Ne računajući ostale mnogobrojne trofeje koji su osvojeni i za vreme nekadašnje Jugoslavije i kasnije Srbije i Crne Gore, to je bila druga titula svetskog šampiona za Srbiju, a koja je osvojena u spektakularnom finalu u kojem je Hrvatska potopljena rezultatom 11:4!

Istovremeno se na nekoliko lokacija u Budimpešti održavaju nadmetanja i u ostalim takozvanim “vodenim“ sportovima, dok su turniri u vaterpolu u obe konkurencije smešteni na ostrvo Margareta u legendarni bazen Alfred Hajoš, koji je, što je veliki kuriozitet da je pored domaćinstva mnogobrojnih velikih takmičenja, tek ove godine dočekao da se u njemu natplivavaju selekcije učesnice jednog Svetskog prvenstva.

Zanimljivo je da u obe konkurencije planetom trenutno vladaju samo dve zemlje – u muškoj je to Srbija, a u ženskoj SAD koja takođe u ovom trenutku drži sve trofeje u svom vlasništvu!

Srbija

Na turniru učestvuje šesnaest ekipa koje su podeljene u četiri grupe: Srbija se nalazi u grupi C zajedno sa Španijom, Grčkom i Južnom Afrikom; u grupi A su Brazil, Crna Gora, Kazahstan i Kanada; grupu B čine Francuska, Australija, Italija i domaćin Mađarska; u grupi D su selekcije SAD, Japana, Hrvatske i Rusije.

Dejan Savić je u Mađarsku odveo ekipu sa dvojicom debitanata: Viktor Rašović je zamenio Živka Gocića, a Nemanja Ubović je zauzeo mesto koje je pripadalo Slobodanu Nikiću. U ovakvom sastavu u kome nema iznenađenja, Srbija se smatra za selekciju sa najviše šansi za trofej, dok se kao najveći konkurent navodi domaćin Mađarska, trostruki pobednik planetarnog takmičenja, uključujući i prvi Svetski šampionat održan daleke 1973. godine u Beogradu.

Pored Mađarske, krug pretendenata na presto Delfina zaključuju Italija i Hrvatska, dok su Španija i Crna Gora došli sa izmenjenim i podmlađenim sastavima od kojih se očekuje da nekom pokvare računicu.

Srbija takmičenje počinje susretom sa najvećim autsajderom u grupi, reprezentacijom Južne Afrike, što je nije bez značaja na velikim turnirima jer pomaže da se stvori slika o atmosferi, oseti plivalište i dopune ili isprave tehničko-taktički zahtevi. Delfini su do sada tri puta držali časove vaterpola Južnoj Africi i postigli ubedljive pobede u kojima su protivniku dopustili samo tri gola – 16:2 (2009), 22:0 (2010) i 17:1 (2014)!

Nešto ranije se igra utakmica sa mnogo većim značajem za poredak u grupi C, a u kojoj sudeluju Grčka i Španija, pa će Dejan Savić imati prilike da se lično uveri sa kakvim snagama raspolažu konkurentske selekcije.

Meridianbet kvote za kompletno prvo kolo Svetskog prvenstva se nalaze ovde.


28.6.2015. Vaterpolo Svetska liga: Srbija – Hrvatska


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *