WADA priznaje da su neki sportisti imali specijalne dozvole

Posle sestara Vilijams objavljeno da se još sportista dopingovalo

Velika doping afera izbila je ovih dana, a posle prve ture u kojoj se tvrdilo da se dopinguju sestre Vilijams i Simon Bajls sada je još sportista pod sumnjom.

Ruski hakeri tvrde da je ovim sportistima Svetska antidoping agencija (WADA) dala dozvolu da se dopinguju, tj. da koriste nedozvoljena sredstva.

Poznato je da je atletski tim Rusije suspendovan sa Olimpijskih igara u Riju i mnogo vrhunskuh sportista je propustilo priliku da se takmiči. Verovatno iznervirani time ruski hakeri su upali u bazu podataka WADA i objavili dokumente u kojima se tvrdi da se još desetoro američkih sportista dopingovalo.

Osim Amerikanaca tu je i pet sportista iz Velike Britanije, petoro iz Nemačke te po jedan predstavnik Rusije, Poljske, Rumunije, Danske i Češke.

Među novim imenima ističu se biciklisti. Godnama kruže sumnje da se britanski biciklisti dopinguju, a sada je za to optužen najtrofejniji među njima Bredli Vigins.  Tu je i poznata češka teniserka Petra Kvitova.

Vigins je navodno dobio nekoliko puta dozvolu u periodu od 2008-2013. da koristi zabranjene supstance, kao i tokom Tura 2011. i Đira 2013. Jedna od supstanci je triamcinolon acetonid koja se koristi za alegriju na polen.

Frumu je dobio dozvolu da koristi zabranjeni steroid prednisolon tokom 2013. i 2014, a jedan francuski list je te godine pisao da Britanac koristi zabranjeni lek zbog prehlade.

Na spisku je sada 11 osvajača zlatnih medalja na Olimpijskim igrama, a hakerska grupa “Fancy bears” tvrdi da su dokumenti koje su objavili “dozvola za doping”.

Sa druge strane WADA je potvrdila da im je neko upao u sistem, ali ističu da je to pokušaj destabilizacije njihove orgaizacije. Oni tvrde da su izdavali samo dozvole da se neka sredstva vandredno koriste u svrhe oporavka sportista.

Spisak sportista sa objavljenim dokumentima:

SAD: Betani Matek-Sends, Britni Griner, Konger Džon, Dagmara Voznijak, Dina Prajs, Kejtlin Bejker, Mekvin Beron, Sem Dorman, Tervel Ivajlov Dlagnev;
V. Britanija: Bredli Vigins, Čarli Hal, Kriftofer Frum, Heder Fišer, Sem Taunzend;
Nemačka: Robert Harting, Franciska Henke, Kristina Obergfol, Kristijan von Len, Kristijan Rajhert;
Danska: Blum Pernil;
Rusija: Miša Alojan;
Poljska: Madaj Natalija;
Češka: Petra Kvitova;
Rumunija: Roksana Kogianu.