faze

Poslednje utakmice grupne faze fudbalskog turnira u Riju

Počeo je rasplet i na fudbalskom Olimpijskom turniru, a u sredu se igraju poslednje utakmice u svim grupama, odnosno na programu je svih osam utakmica.
Do sada su postignuti neki veoma iznenađujući rezultati, pogotovo oni koje su ostvarile dve najuspešnije fudbalske nacije na svetu, Brazil i Nemačka. Naime, ni Karioke ni Panceri nemaju nijednu pobedu, ali ni poraz, pa će ih trijumf u poslednjem kolu grupne faze odvesti u nokaut rundu.
Nemačka igra na stadionu Mineirao u Belo Horizonteu protiv Fidžija koji je do sada primio 13 golova i čiji će golman i u ovoj utakmici verovatno često vaditi loptu iz mreže, pogotovo jer je Nemcima neophodna što bolja gol razlika u slučaju da se napravi krug sa Meksikom i Južnom Korejom. Takva situacija se može dogoditi ako Meksiko i Koreja odigraju nerešeno, pod pretpostavkom da Nemačka pobedi Fidži, pa bi u tom slučaju odlučivao odnos datih i primljenih golova.
Od Brazila se očkivalo mnogo, ali ova ekipa predvođena zvezdom Barselone, Nejmarom, u prva dva meča nije uspela da postigne nijedan gol. Doduše, Karioke nisu ni primile nijedan, ali brazilska fudbalska javnost je posle debakla na Svetskom kupu pre dve godine, a i na Sentenariju, željna pobeda, što nije videla ni protiv Južne Afrike, a ni protiv Iraka.
Posle 180 minuta bez pogotka, ekipu Rožerija Mikalea čeka Danska, protiv koje je samo pobeda ostavlja u takmičenju. Dancima je dovoljan i remi, što će se truditi da ostvare organizovanom odbranom kao i u dva prethodna meča. Inače, Danska je za sada postigla jedini gol u grupi A!
Ova utakmica se igra u Salvadoru na stadionu Fonte Nova.
Nigerija je već obezbedila ne samo plasman u sledeću fazu, već i prvo mesto u grupi, pa joj meč sa Kolumbijom u rezultatskom smislu, ništa ne znači. Sa druge strane, pobeda bi Kafeterose ostavila u Riju bez obzira na ishod duela između Japana i Švedske.
Ovaj susret se igra u Sao Paolu, na Korintijans Areni.
Jedina ekipa koja je osim Nigerije već prebrinula sve brige, je Portugal, kome je u grupi D preostalo da ”odradi” susret sa već eliminisanim Ažirom. Mnogo zanimljiviji okršaj u toj grupi je susret koji se igra u Braziliji na stadionu Mane Garinča. Tamo će snage odmeriti Argentina i Honduras koje imaju po tri osvojena boda. Zbog bolje gol razlike u prednosti se nalazi Honduras, kome će za ostvarenje cilja biti dovoljan i jedan bod.