Ajzea Ostin

Ajzea Ostin: Povratak „Otpisanog“

Dok je nekim igračima teško da pogode koš i sa potpuno zdravim vidom, Ajzei Ostinu to je polazilo za rukom i uprkos tome što je slep na desno oko.

Nezgoda koju je doživeo tokom mlađih dana igrajući bejzbol sa drugom za njega nikada nije bila hendikep. Da ne vidi saznalo se tek nakon dve godine njegovih nastupa, i to ne zato što je pravio omaške – već tek onda kad je sam priznao.

Činilo se da mu se smeši velika NBA karijera. Kao jednoj od najvećih nada američke koledž košarke predviđalo se da će 2014. godine izaći na prvu rundu drafta, a sa prosecima od 11, 2 poena, 5,5 skokova, 1, 4 asistencije i 3, 2 blokade po meču, takav rasplet situacije bio je gotovo sasvim izvestan.

Sve nade su se ipak srušile kada su doktori ustanovili da Ostin boluje od Marfranovog sindroma, retkog oboljenja vezivnog tkiva koje utiče na promene sa očima, kostima i kardiovaskularnim sistemom. Prognoze su bile zloslutne, a lekari su upozoravali da je za njega najbolje da i ne pomišlja na košarku, budući da postoji rizik i po njegov život.

Ajzea je ipak rešio da se vrati iz otpisanih. U trenutku kada su ga svi sažaljevali zbog bolesti, nije poklekao. Ne pomišljajući da odustane od svog sna, borio se sa svojim problemima, naporno radio i trenirao, a onda je i uspeo.

Posle rigoroznih pregleda na klinikama u Beogradu, medicinski stručnjaci napokon su mu dozvolili da se vrati na parket. Novu epizodu svog života Ostin je zaopočeo potpiusujući ugovor sa  Crvenom Zvezdom, a zatim otišao na pozajmicu u FMP. Ugovor sa „panterima“ važiće mu narednih godinu dana, nakon čega će crveno- beli sa kojima je ozvaničio saradnju na tri godine, odlučiti da li će ga primiti u svoje redove.

Neverica među navijačima i košarkaškim stručnjacima bila je tolika da su se mnogi zapitali da li je moguće da je igrač ozdravio, ili je ipak pronašao nekog doktora koji je preispitao starije nalaze i ipak utvrdio da je Ajzea Ostin sposoban da igra.

Većina ljubitelja sporta ipak je prihvatila onu treću verziju, po kojoj čelična volja nadjačava sve probleme i nemoguće pretvara u moguće. To se kod ovog igrača pokazalo i ranije, jer je bez obzira na svoj problem sa vidom uspeo da postane momak o kome svi govore.  Da li će i ovoga puta, uz novu šansu koja mu je pružena, uspeti da pobedi sebe i svoje nedostatke, ostaje da se vidi u mečevima koji tek predstoje. On je, ipak, optimističan i zahvalan na prilici da ponovo započne svoj košarkaški put.

Posle 2014. godine rečeno mi je da ovaj dan nikada neće doći, ali Bog je bio sa mnom sve vreme. Tako da, evo me! Potpisujem prvi profesionalni ugovor i jako sam zahvalan na šansi da budem deo jednog od najboljih evropskih klubova, Crvene Zvezde“, napisao je košarkaš na svom Fejsbuk profilu neposredno pred put u Beograd.

Prve minute na parketu posle pauze od gotovo tri godine, Ajzea je u dresu FMP-a sa brojem 34, upisao u meču protiv Mornara, a nedugo zatim na Tviteru je oduševljenje izrazio rečima: „Bilo mi je nadrealno da se vratim na parket! Hvala saigračima i trenerima. Već mi se sviđa ovde u Srbiji“.

Pobedu u ovom duelu smenio je ubrzo poraz u susretu sa Partizanom, ali košarkašu ni tu nije opao moral i navijačima FMP-a on je poručio da će tim nastaviti da se bori. Zagrevanje je tek počelo, a čini se da je sudbina ovoga puta na Ostinovoj strani i da će on u toj borbi „pantera“ imati veoma važnu ulogu. Osim solidnog profesionalnog starta, najveća motivacija da ovaj igrač prebrodi sve neprilike sigurno će biti i zadovoljstvo na ličnom planu.

Najviše sam fokusiran na to da uskoro na svet donosim jednog malog dečaka. Moram mu pokazati šta sve uporan rad i vera u Boga mogu doneti čoveku” otkrio je Ostin svojim fanovima da uskoro postaje otac.