Vejn Šo FA kup

Presela mu pita: Golman Satona se najeo pa ostao bez posla

 

Rezervnog golmana engleskog petoligaša Saton junajteda, Vejna Šoa, skupo je koštala ljubav prema jednoj običnoj piti.

Da simpatični debeljuškasti čuvar mreže čita ovaj tekst sigurno bi uložio demanti, precizirajući da pita zbog koje je izgubio posao nije bila obična već prava gurmanska- s mesom i krompirima.

Prigovorili bi nam i Fudbalski savez Engleske i Britanska komisija za kontrolu klađenja koji smatraju da Šoa pita ne da nije koštala, već da je zaradio i omogućio drugima da zarade, i tako prekršio zakone.

Ali, kako jedna pita može da napravi zbrku u svetu fudbala? Odgovor na to pitanje saznali smo nakon meča Staton junajteda sa Arsenalom u FA kupu.

U drugom delu igre, Šo, poznat po tome što voli da prezalogaji za vreme utakmica, ponovo je ogladneo. A stomak koji krči ne zanima ko je na drugoj strani terena. Zato je golman rešio da prošeta do paba, uzme burek-krompirušu, vrati se na klupu i tamo je u slast pojede.

Sve bi prošlo sjajno i slasno, samo da se na u njegovu užinu nije umešala kvota. I to prilično visoka – 8:1 da će za vreme utakmice on pojesti pitu. Možda ni to ne bi bio problem da, sada već sit i zadovoljan Šo nije previše raspričao pred novinarima.

“Par momaka me je pre utakmice pitalo da li znam za kvotu 8: 1 za pitu. Rekao sam da ne znam, ali da ništa nisam jeo ceo dan i da bih kasnije stvarno mogao da prezalogajim. Posle toga sam video kvotu i hteo sam malo da se našalim. Obavili smo sve izmene, a i gubili smo 2:0″, rekao je golman težak 130 kilograma za list „Independent“ nakon što je omrsio brke.

To je bio dovoljan razlog da nastane prava bura. U britanskim medijima povela se polemika da li je Šo prekršio pravila FA o klađenju, ali je on ostao pri tome da je jeo iz ljubavi prema piti, a ne prema novcu, tvrdeći da se ni on ni njegovi saigrači nisu kladili.

Mislim da je par ljudi uplatilo, ali nama iz Saton junajteda je zabranjeno da se kladimo. Mislim da su neki prijatelji i par igrača uplatili novac, ali to je bila šala samo za njih“, rekao je čuvar mreže ovog tima.

Njegov apetit uopšte nije oduševio trenera Pola Dosvela koji je za medije kratko prokomentarisao da Šou ovaj postupak nije trebao jer je klub predstavio u lošem svetlu. Kada je Fudbalski savez Engleske pokrenuo disciplinski postupak protiv golmana, Dosvel je od njega zatražio ostavku.

Тako se završila fudbalska saga ovog, sada već planetarno poznatog ljubitelja pite, zbog koga je, „San bet“ svojim klijentima isplatio petocifreni iznos dobitka. I sama kladionica, koja je inače sponzor Satona, sada je u problemu, jer vlasti ispituju da li je ovakva opklada uopšte smela da bude u ponudi.

Ovo možda jeste kraj Šoove fudbalske karijere, ali ne brinite. Dosadašnji najveći čovek najmanjeg kluba u FA kupu možda pronađe sebe u modelingu. Da, dobro ste pročitali. Trbušastom golmanu koji važi za pravu zvezdu FA kupa nedavno je zatraženo da se za jedan magazin slika potpuno go- eventualno sa svojim rukavicama.

Ko zna, možda će sada nezaposleni golman prihvatiti ovu „nepristojnu ponudu“?