Rade Zagorac

Rade Zagorac na raskrsnici karijere

Jedan od najtalentovanijih srpskih košarkaša, član Mega Leksa Rade Zagorac nalazi se na raskrsnici karijere, iako je sezona u regionalnoj ABA ligi i u Superligi Srbije tek okončana. Naime, 21-godišnjeg igrača koji igra na krilnoj poziciji očekuje NBA draft, ali postoji mogućnost da pre toga potpiše ugovor sa nekim evropskim klubom.

Veliko interesovanje za Zagorca je već pokazala Crvena zvezda, a sam igrač se pre nekoliko dana oprostio od saigrača iz Mega Leksa. Prema nekim špekulacijama, interesovanje za kapitena Mega Leksa je pokazao i Partizan, ali još uvek nema konkretne ponude. Ipak, po svemu sudeći, supertalentovani Zagorac će najpre sačekati ishod drafta, gde je projektovan kao pik na kraju prve runde ili u drugoj rundi. Prethodno ga očekuju i pripreme sa seniorskom reprezentacijom Srbije, a ukoliko bude prošao poslednju seču selektora Aleksandra Đorđevića, i kvalifikacije za Olimpijske igre.

Prethodna sezona za Radeta Zagorca nije započela onako kako je zamišljao – već na prvom meču sezone je doživeo tešku povredu šake od koje se oporavljao tri meseca. Međutim, mladi as je u nastavku sezone beležio impresivne partije, sa prosekom od 13.1 poena, 5.9 skokova, 2.7 asistencija i 1.7 ukradenih lopti, a vrhunac je svakako istorijsko osvajanje Kupa Radivoja Koraća, kada su košarkaši Mega Leksa u uzbudljivom finalu savladali favorizovani Partizan.

Osim sjajnih atletskih sposobnosti koje je Rade Zagorac demonstrirao prethodnih godina, radi se o igraču koji poseduje izuzetan osećaj za igru i košarkašku inteligenciju koja na našim parketima nije viđena još od Nemanje Bjelice. Osim toga, Zagorac i defanzivne zadatke obavlja na najvišem nivou, a takođe je stalno prisutan na skoku. Možda i jedini nedostatak trenutno je fizička snaga i nedostatak kilograma, koji bi u ovom trenutku predstavljali hendikep kada su u pitanju dueli u NBA ligi. Ipak, to nije nešto što se ne može ispraviti, a upravo se u NBA ligi najbolje radi kada su u pitanju snaga i mišićna masa. Možda i najbolji primer je njegov nekadašnji saigrač Nikola Jokić, koji je za svega nekoliko meseci uspeo da spremi svoje telo za najveće izazove.

Jedna od opcija je svakako i klub van granica Srbije, ali ukoliko na draftu bude bio izabran od strane tima koji bi mu od starta ponudio minute, nije nemoguće da Zagorac direktno iz Mega Leksa ode u najkvalitetniju ligu sveta. Pred Zagorcem je vreme velikih odluka, a u zavisnosti od izbora, ovo bi mogla biti i prekretnica, nadamo se, blistave karijere.