Real – Barselona

Rasplet u španskom košarkaškom prvenstvu se odigrava na najviše očekivani način, a to znači finalom u kome su akteri Real i Barselona. Četvrti put za redom će Klasiko odlučiti o tome ko će biti prvak Španije, a poslednji put kada bar jedan od dva najveća kluba sa Pirineja nije učestvovao u finalu plej-ofa, bio je u sezoni 2005/06, kada je Malaga postala šampion pobedivši Taukeramiku.
Real se nalazi pred osvajanjem trostruke krune, (četvorostruke ako se računa superkup Španije!) pošto je već vlasnik trofeja osvojenih u kupu Španije i Evroligi, u kojoj je osvojio deveti trofej posle ravno 20 godina čekanja.
U prvom krugu plej-ofa Real je lako preskočio Gran Kanariju, ali je sa Valensijom imao problema, koja je napravila brejku drugoj utakmici u Madridu, da bi Real u trećem susretu do pobede stigao tek u produžetku. Beli imaju prednost domaćeg terena u plej-of seriji, pošto su regularni deo prvenstva završili na prvom mestu.
Barselona u Klasiku traži način da stigne do prvog trofeja u sezoni i da osvoji četvrti trofej prvaka Španije u poslednjih pet godina. Katalonci su u plej-ofu najpre u dva meča savladali Huventud, da bi onda u teškoj seriji protiv odlične Unikahe, do konačnog trijumfa došli tek u petoj utakmici.
Od sezone 2006/07, najveći rivali su učestvovali u četiri finala, a svako je po dva puta osvajao titulu. Real je neprikosnoveni rekorder po broju titula u šampionatima Španije (31), što je bezmalo dvostruko više nego što ih ima Barselona (18). Međutim, od 1984. godine kada je prvi put prezentovana ACB liga, Barselona je osvojila 15 trofeja, a Real ”samo” devet.
Na redu je još jedna spektakularna serija u kojoj će predvođeni trenerima Pablom Lasom i Ćavijem Paskvalom, glavnu reč na parketu voditi neke od najvećih zvezda španske i evropske košarke – Rudi Fernandez, Serhio Ljulj, Serhio Rodrigez, Felipe Rejes, Joanis Burusis, Huan Karlos Navaro, Aleks Abrines, Tomas Satoranski, Ante Tomić i ostali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *