Real Madrid – Barselona

Šesti po redu Klasiko u ovoj sezoni se igra u Madridu, a ”povod” je utakmica prvenstva Španije. Rivali su započeli duelom u Superkupu Španije, nastavili u prvenstvu i kupu, da bi poslednji meč bio odigran pre desetak dana u Barseloni u okviru Evrolige.
Tri puta je pobednik bio Real a dva puta Barselona, a taj bilans se do kraja sezone može promeniti, pošto postoje šanse da se veliki rivali ponovo sretnu na parketu, i u Evroligi i u domaćem takmičenju.
Jedan od najboljih španskih košarkaša u proteklih deceniju i po, Huan Karlos Navaro proslavlja 600. utakmicu u dresu Blaugrane, pa će ovaj derbi imati i posebnu slavljeničku crtu.
Ova dva tima su kao i u fudbalu, dominantni u šampionatima svoje zemlje u kojima su ukupno osvojili 49 titula: Real ima u vlasništvu 31 trofej a Barselona 18. ”Beli” su razliku napravili tokom 60-ih i 70-ih godina prošlog veka. Kada su u pitanju titule osvojene u ACB ligi koja je svoj život započela u sezoni 1983/84, slika je malo drugačija: uspešniji je klub iz Katalonije sa 15 titula, dok su Madriđani osvojili šest manje.
U ovoj sezoni nalaze se iza Unikahe iz Malage, koja predvodi prvoligaški karavan i koja je uz Valensiju i Bibao, najveći konkurent rivalima iz Klasika u šampionskoj trci u Španiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *