Real Madrid i Barselona za titulu u Endesa ligi

Kao i prošle godine Real Madrid i Barselona će se boriti u finalu za titulu u Endesa ligi. Nakon veoma duge sezone igrači oba tima su na izmaku snaga, pa će poslednji trofej u ovoj sezoni uzeti onaj tim koji bude pokazao veću želju za pobedom.

Real Madrid je ove sezone osvojio Kup i nakon 20 godina postao šampion Evrope, pa bi sa titulom u domaćem prvenstvu napravio pravi poduhvat. To neće biti ni malo lako, jer su se igrači tokom naporne sezone izuzetno mnogo potrošili. Najbolji primer toga su utakmice polufinala plejofa protiv Valensije, gde je suvi kvalitet Kraljevskog kluba prevagnuo. Veliki broj kvalitetnih igrača dovodi do toga da Real Madrid dobija čak i kada prve zvezde tima imaju loš dan. Ipak, ono što bi moralo da zabrine Kraljevski klub jeste nešto lošija igra visokih igrača. Iz ove grupe izdvaja se samo Felipe Rejes, MVP regularog dela Endesa lige, koji i u poznim košarkaškim godinama pruža konstantno kvalitetne partije. Najveća snaga ovog tima je bekovska linija Serhio Ljulj – Rudi Fernadez – Serhio Rodrigez. Tokom utakmica protiv Valensije Rudi Fernandez je umeo da odigra veoma loše, ali je ipak najveći pad u igri primetan kod Serhija Rodrigeza.

Barselona je sebe dovela u nezgodnu situaciju i bili su veoma blizu poraza u polufinalu. Nakon dve ubedljive pobede protiv Unikahe, Katalonci su doživeli dva vezana poraza. U odlučujućoj utakmici Huan Karlos Navaro je demonstrirao svoj kvalitet i pogotkom u finišu meča odveo svoj tim u finale. Barselona ima izuzetnu centarsku liniju, gde jako kvalitetne partije pruža Ante Tomić. Iks faktor može biti Maćej Lampe, koji je u prošlosti znao da zada mnogo problema Real Madridu. Ohrabrujuće za Barselonu je činjenca da su Tomaš Satoranski i Marselinjo Huertas podigli nivo igre u plejofu. Od njih će se očekivati da budu pre svega dobri u odbrani, a u napadu da ne troše previše lopti.

Real Madrid i Barselona su se šest puta sastajali ove sezone, a Kraljevski klub je slavio u četiri od tih šest duela. Barselona ni jednom nije slavila u Madridu ove sezone, pa prednost domaćeg terena može biti od velikog značaja u ovom finalu. Real Madrid je znao da bude veoma ubedljiv ove sezone protiv Barsleone, jer je u dva meča slavio sa više od 20 poena prednosti. Međutim to ne mora ništa da znači, jer kada su se ova dva tima sastajala u finalu nije uvek slavio bolji tim. Pobednik je bio onaj koji je to više želeo i ko je imao više sreće. Kraj je sezone, igrači su umorni, ali svako od njih će dati svoj maksimum da pobedi velikog rivala i osvoji trofej.

Finalna serija Endesa lige igra se na tri pobede, a počinje 19. juna utakmicom u Madridu.

Ilustracija: acb.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *