Rejdersi ostaju u Ouklandu

Nakon mnogo pregovora postignut je dogovor i Rejdersi sledeće sezone ostaju u Ouklandu.

Rejdersi su jedna od najuticajnijih franšiza u istoriji lige. Tokom 56 godina postojanja srebrno-crna franšiza je osvojila tri Superbola, ali je i pomerila granice ove igre. Revolucija u napadu, marketingu i sticanje posebnog imidža koji nije prijao svima delo su velikog Ala Dejvisa. Al je među prvima prepoznao marketinški potencijal NFL franšize i to je potpuno promenilo sve.

Al Dejvis je osnovao ovu franšizu u Ouklandu, međutim kontraverzni vlasnik je žudio za većim tržištem. Iz tog razloga preselio je Rejderse u Los Anđeles, grad filmskih zvezda i glamura. Poznate ličnosti su postale česti gosti utakmica Los Anđeles Rejdersa, a kada je osvojen Superbol XVIII ceo grad je slavio. Ipak, Rejderse je pratio imidž opasnih momaka, što je često privlačilo pogrešnu publiku. Kada su prestali da pobeđuju srebrno-crni su postali nepoželjni u Gradu Anđela, pa su se vratili nazad u Oukland.

Danas, nakon punih 20 sezona u Ouklandu, Rejdersi žele nov dom. Pominjali su se kao glavni kandidati za povratak u Los Anđeles, međutim sada je već izvesno da do toga neće doći. Koliko samo žele da napuste O.co Koloseum dovoljno govori činjenica da su bili spremni da pređu u San Antonio, grad u Teksasu u kome dominira NBA franšiza istih boja. Ipak, na sreću svih koji vole Rejderse, oni narednih godinu dana ostaju u Zalivu.

Oukland će morati dobro da se potrudi da zadrži ovu legendarnu franšizu. Grad je postigao dogovor sa Rejdersima, koji imaju opciju da i u sezoni 2017. i 2018. igraju u Ouklandu, ali moraće da se ispune novi uslovi. Naime, Rejdersi žele svoj stadion, a koliko su ozbiljni u toj nameri dovoljno govori činjenica da su angažovali bivšeg člana uprave San Francisko Fortinajnersa, koji je bio uključen u izgradnju Levi Stadiona.

Grad želi Rejderse, a Mark Dejvis želi da ostane u gradu u kome je njegov otac osnovao ovu franšizu. Jedini problem je stadion, a prema rečima Dejvisa jedan od glavnih krivaca je bejzbol franšiza, Oukland Atletiks. Rejdersi i Atletiks dele isti stadion, što je jedinstven slučaj u NFL-u. Prema rečima Marka Dejvisa, A’s su u sred pregova njegove franšize i grada potpisali novi najam stadiona na 10 godina. Bejzbol franšiza ima želju da ostane na stadionu na kome igraju, dok Rejdersi žele nov stadion na istoj lokaciji. Prema rečima Marka Dejvisa, to je izvodljivo, ali bi problem postao parking koji bi uticao na kampovanje pre utakmice, jedan od najvećih rituala uoči NFL utakmice.

Ugovor koji je potpisan na godinu dana daje mogućnost Ouklandu da zadrži Rejderse. Grad će morati da izađe u susret legendarnoj franšizi, jer još uvek postoji mogućnost da se Rejdersi za dve godine presele u Los Anđeles, ovoga puta možda zauvek.

Foto: nfl.com