Robin Soderling završio karijeru

Robin Soderling je završio karijeru posle borbe sa mononukleozom pune četiri godine. Šveđanin je shvatio da ne može da se vrati na nivo fitnesa koji je potreban da igra tenis na vrhunskom nivou i odlučio da i zvanično završi karijeru.

U emotivnoj izjavi za svoj vebsajt, Soderling je istakao da iako se njegovo zdravstveno stanje značajno popravilo u prethodnih godinu dana, shvatio je da neće moći da se vrati na potreban nivo fizičke spreme i doneo je odluku da se definitivno povuče.

Naravno, Robin Soderling je najpoznatiji po tome što je prvi (i jedini, do ove godine) pobedio Rafaela Nadala na Rolan Garosu 2009. Ta pobeda je bila okarakterisana kao iznenađenje veka, pogotovo ako se setimo da je samo mesec dana pre Pariza Nadal prosto samleo Šveđanina u Rimu sa 6:0, 6:1. Počev od tog Rolan Garosa, Soderling je podigao svoj nivo i postao legitiman top 10 igrač.

Šveđanin je i sledeće sezone stigao do finala Rolan Garosa, ovoga puta pobedivši Rodžera Federera, ali nije uspeo da savlada Rafaela Nadala u finalu. Njegov najviši ATP renking je bilo četvrto mesto na listi u novembru 2010, a najbolje rezultate zabeležio je 2009, 2010. i 2011. godine, kada se ustalio u top 10 sa 27 godina.

Svi su očekivali da će Soderling nastaviti da igra tako, a možda napravi i još veći iskorak u naredne dve sezone, ali mu je krajem 2011. otkrivena mononukleza, bolest koja ga je naterala da se u poslednjem trenutku povuče sa US Opena.

Soderling je završio 2011. godinu sa četiri titule, na 13. mestu na ATP listi. Svi su očekivali da će nastaviti sa sjajnim igrama i u 2012. ali njegov oporavak nije išao onako kako se očekivalo. Mononukleoza je bolest koja je uništila karijere mnogim sportistima, a na kraju se ispostavilo da je tako bilo i sa Soderlingom.

Šveđanin se polako oporavljao i isprva je najavio da će se vratiti na Vimbldonu 2012. godine. Ipak, čitave godine nije odigrao nijedan meč, pa je zbog toga izgubio sve poene i ispao sa ATP liste. U budućnosti nije najavio svoj povratak, ali je u svakoj izjavi isticao kako radi na tome i kako jedva čeka da ponovo zaigra.

Ipak, vreme je prolazilo i Soderling nikako nije uspevao da se vrati na potreban nivo fizičke spreme, pa je 25. decembra objavio da se definitivno povlači iz profesionalnog tenisa.

Robin Soderling će biti zapamćen kao igrač koji je pobedio Rafaela Nadala na pariskoj šljaci, dostignuće koje se činilo nemogućim u to vreme. Bio je veoma upečatljiv lik, sa sposobnošću da prosto uništi protivnika razornim osnovnim udarcima. Njegov stil igre je bio veoma atraktivan, tako da je bio i popularan kod ljubitelja tenisa.

U ove četiri godine njegov izostanak sa ATP tura se zaista osećao, ali većina fanova je verovala da će se Soderling ipak vratiti i po cenu da ne igra tako dobro kao 2009. i 2010, tako da je njegovo saopštenje rastužio ogroman broj navijača širom sveta…