Federer Nadal

Rodžer Federer nije za penziju

 

Labudova pesma ili vaskrsenje otpisanog tenisera? Mnogi su se zapitali zapitali da li će se Rodžer Federer u svom „vintidž“ izdanju obrukati ili će još jednom pokazati zašto je tako dugo bio u samom vrhu belog sporta.

Bilo je dosta onih koji su smatrali da je posle dužeg odsustva sa terena za  tridesetpetogodišnjeg sportistu penzija jedino rešenje.

On je o tome, kako je krajem godine sam priznao, razmišljao samo kada ga neko pita. Da povlačenje još nije u planu, pokazao je i svojim velikim povratkom posle povrede koju je zadobio prošlog leta. I tako Federer dođe, vide i pobedi – osvojivši osamnaestu Gren slem titulu u karijeri i prekinuvši post koji je trajao još od Vimbldona 2012. godine. Sa petim trijumfom na Australian openu, na ATP listi uspeo je da se pomeri za sedam mesta i tako ponovo uđe u grupu od deset najboljih igrača.

Veteran belog sporta u Australiju je došao da testira sebe posle dužeg odsustva sa terena. Hladan, logičan i odmeren kao i uvek, izašao je na teren ne nadajući se da će turnir završiti kao pobednik.

Veličini njegovog povratka doprineo je i rival – Rafael Nadal. Jedan drugog su osvetlili sjajem povratnika . Takvo finale niko nije očekivao, ali su mu se svi potajno nadali. Dvojica velikana, dvojica svrgnutih kraljeva belog sporta izašli su na crtu jedan drugom, ukrstili rekete i vratili istoriju. Nastavili poslednji meč koji su jedan protiv drugog odigrali još novembra 2015.  I pobedili. I to obojica, iako je trofej pripao Federeru.

On je nadjačao svoje godine i oslabljeno koleno, dok je Nadal uspeo da prevaziđe posledice povrede zgloba i odsustva dugog nekoliko meseci.

Želeo bih da čestitam Rafi na neverovatnom povratku tenisu. Mislim da ni on ni ja nismo očekivali da ćemo biti u finalu Australian openu. Tenis je težak sport i ne postoji nerešen rezultat. Da postoji, bio bih srećan da podelim titulu sa Rafom„, rekao je petostruki osvajač ovog turnira.

Njegovom ponovnom uzdizanju neki se nisu obradovali. Tako su ubrzo nakon ovog meča počele da kruže glasine da je do trofeja Federer došao na nečasan način. Kritikovan je prvo zbog toga što je tokom igre u jednom trenutku neopravdano zatražio medicinski tajm-aut, a ubrzo se pronela i priča da je favorizovan i od strane organizacije postavljanjem brže podloge na kojoj se najbolje snalazi.

Takvih priča oduvek je bilo, a i biće ih. Biće sigurno i još teniskih utakmica sa Federerom u glavnoj ulozi, i to uprkos misterioznom govoru koji je održao na dodeli nagrade a koji je mnoge naveo da pomisle da je Australian open njegov definitivni oproštaj od ovog sporta.

„Nadam se da ću se vratiti i sledeće godine. Volim da igram u Melburnu koji nikada nisam propustio još od 1998. godine i juniorskih dana. Tako da je cilj da igram i dalje. Zato sam i uzeo pauzu od šest meseci jer se nadam da mogu da igram još nekoliko sezona“, razjasnio je Federer i tako utešio svoje obožavaoce.