Ronaldno najbogatiji sportista na svetu, Novak Đoković na šestom mestu

Ronaldo najbogatiji sportista na svetu, Novak Đoković na šestom mestu

U momentima dok posmatramo najveće svetske sportiste kako rade ono što najbolje umeju – postižu golove, koševe, osvajaju poene forhendima ili bekhendima, retko kad nam na pamet padaju iznosi njihovih zarada. O tome uglavnom razmišljamo pre ili posle uzbuđenja na terenu.


A neki od njih zarađuju zaista basnoslovne svote. Kao i početkom svake godine, u svetu se prave mnoge liste sportista sa najvećim ostvarenim zaradama u proteklih godinu dana, a jedna od onih koje se najčešće navode kao pouzdan izvor je lista američkog časopisa Forbs.

Na toj listi su u prethodnih više od decenije i po, prevlast imali igrač golfa Tajger Vuds i bokser Flojd Mejveder – Vuds je čak 12 puta bio na vrhu, dok je Mejveder predvodio listu tri puta u poslednje četiri godine.

2016. je međutim, donela zanimljive promene. Najbolji fudbaler sveta Kristijano Ronaldo je iskoristio to što je Mejveder prestao da boksuje, a Vuds ima velikih problema sa povredama. Portugalcu je pomoglo i to što je još jedan bokserski multimilioner, Filipinac Meni Pakijao, okačio rukavice o klin. Ronaldo je tako postao prvi sportista od 2001. godine koji je zauzeo vrh ove liste, koji se ne zove Mejveder ili Vuds, a tek drugi pripadnik timskih sportova pored Majkla Džordana otkako se od 1990. godine pravi ovakva lista!

Ronaldno najbogatiji sportista na svetu, Novak Đoković na šestom mestu

Portugalac je prošle godine zaradio 88 miliona dolara od čega na plate i nagrade otpada 56 miliona, dok ostalih 32 miliona čine prihodi od reklama i različitih sponozora od kojih su najveći Najk, Tag Hojer, šampon Klir, Herbalajf, Pokerstars…Treba reći da u obzir nije uzeta suma koju je Ronaldo dobio potpisivanjem novog ugovora sa Realom, pošto je lista napravljena za period od 1. juna 2015 do 1. juna 2016 godine.

Osim na finansijskom, za njega je prošla godina bila izuzetno upešna i na sportskom planu – sa Realom je osvojio Ligu šampiona, kao član reprezentacije Portugala postao je šampion Evrope, a u izboru FIFA postao najbolji fudbaler na planeti.

Fantastično zvuči još jedan podatak, a to je da Ronaldo ima oko 215 miliona pratilaca na društvenim mrežama (Fejsbuk, Instagram, Tviter), a da su njegove objave medijima zaradile 176 miliona dolara!

Drugi na listi je njegov najveći rival, fudbaler Barselone Lionel Mesi, a među prvih deset se još nalaze Lebron Džejms, Rodžer Federer, Kevin Durent, Novak Đoković, Kem Njuton (američki fudbal), Fil Mikelson (golf), Džordan Spit (golf) i Kobi Brajant.

Novak Đoković je napravio svoj prvi proboj među deset najplaćenijih sportista sa sumom od 55.8 miliona dolara, od čega je na teniskim terenima zaradio 21.8, a od sponzora (Uniklo, Seiko, Adidas, Pežo, Hed) i reklama 34 miliona dolara.

Uspesi na sportskom planu su obeležili Đokovićevu prethodnu godinu, pogotovo prvi deo sezone kada je osvajanjem Rolan Garosa kompletirao Grend Slem karijere i postao prvi teniser u Open eri koji je u isto vreme držao sva četiri najveća trofeja.

U još nečemu je Đoković postao prvi – nijedan teniser pre njega nije zaradio više od 100 miliona dolara u karijeri samo od nagrada na turnirima, kao i na isti način više od 20 miliona u jednoj godini!

Rodžer Federer je najbolji “individualac“ na listi, međutim poređenje njegove (67.8 miliona) i Đokovićeve zarade izgleda veoma zanimljivo: Novak je skoro tri puta više zaradio na turnirima (21.8 prema 7.8), a Švajcarac ima 26 miliona više (60:34) u prihodima od reklama!

Za kraj ćemo navesti podatak koji u stvari i nije posebno iznenađujući, naime od stotinu sportista iz 23 zemlje, najbrojniji su Amerikanci sa čak 65 predstavnika.


2.2.2017. Dejvis kup: Novak Đoković puni Čair i na treningu!