Mesi i Kristijano Ronaldo

Ronaldo najbolji, Mesi najplaćeniji

Kristijano Ronaldo preoteo je “Zlatnu loptu” Leu Mesiju, pokorivši ga razlikom većom od 400 glasova. Velike dileme nije ni bilo, pod znakom pitanja bilo je samo koji će od njih dvojice osvojiti nagradu kojom se „dobacuju“ poslednjih devet godina.

Priznanje čiji se dobitnik može pohvaliti tutulom najboljeg igrača sada je opet završilo u rukama napadača madridskog Reala, ali u konačnom skoru, ipak vodi igrač Barselone koji je na svoje police sa trofejima do sada smestio pet „Zlatnih lopti“.

Nisam ni sanjao da ću osvojiti četvrtu „Zlatnu loptu“. Ponosan sam i srećan“, rekao je dobitnik za 2008, 2013, 2014, a sada i za 2016. godinu, a preneo BBC sport.

U svom drugom intervjuu, Portugalac je ipak otkrio da je imao daleko više samopouzdanja dok su se glasovi prebrojavali.

Iskreno, očekivao sam da razlika bude velika. Bio sam uveren da ću pobediti. Trudio sam se da ostanem na nivou. Ovo nije kao „Zlatna kopačka“ koja je suva statistika. Ovo su glasovi za sve što si uradio“, rekao je Ronaldo, na čijoj je strani, ipak bila i ta „suva statistika“. U 49 mečeva ove godine on je postigao 37 golova i zabeležio četrnaest asistencija, pa je njegovo samopouzdanje itekako bilo utemeljeno.

Mesijeva statistika je takođe bila sjajna, poentirao je 50 puta u pedeset utakmica, a njegovoj strani je i veliki broj fudbalskih stručnjaka koji smatraju da je baš on moralni pobedik ovog sportskog duela.

Kristijano zaslužuje svaku nagradu koja mu se može dodeliti, ali, po mom mišljenju, velika je razlika između Mesija i njega. Svi ostali igrači trebalo bi da se takmiče za ostale lopte, a zlatna će uvek biti Mesijeva“, rekao je trener Sevilje, Horhe Sampaoli, koji je i od ranije poznat kao veliki Leov fan.  On je i nedavno izjavio da bi trebalo napraviti dve „Zlatne lopte“ – jednu za Mesija a drugu za ostale, jer je igrač Barselone za koplje ispred svih. Jednom rečju – neuporediv.

Kao njegov vatreni navijač oglasio se i popularni Ćavi Ernandez.

Zlatna lopta vrednuje trofeje, a ranijih godina nije bilo tako, već je najbolji osvajao nagradu. Mesi je bolji od svih uprkos tome što je drugi igrač pobedio“, rekao je vezista Al Sada.

Koliko god sportisti bili glasni u svom veličanju i inače velikog Lea, glavnu reč su ipak imali novinari koji su i izabrali pobednika. Uz priznanje koje su mu dodelili potvrdili su da je godina u kojoj je slavni Portugalac osvojio Ligu šampiona sa Real Madridom i Euro 2016 sa nacionalnim timom, zvanično je najbolja u njegovoj karijeri.

Ako ste Mesijev navijač, nema razloga da brinite. Lionel je dobio „utešnu nagradu“. On će, otkrili su španski mediji, potpisati novi ugovor vredan 35 miliona evra godišnje. Sa tom sumom novca koja se bude slivala na njegov račun, on će Ronaldu preoteti titulu najplaćenijeg fudbalera na svetu i ostaviti ga na drugom mestu sa platom od „tek“ 25 miliona.

Mesi će, tako, gotovo izvesno, karijeru završiti u Barseloni, klubu u koji je došao kao dečak, davne 2003, a u međuvremenu sa njim osvojio sve što se moglo osvojiti.