Rubljov i oscilacije, preko čelendžera do visina!

U plejadi mladih ruskih tenisera, među kojima neki nastupaju za druge selekcije, sada je uspeo da se istakne Andrej Rubljov. To uopšte nije bilo lako jer su njegovu karijeru pratili brojni problemi.

Mladi Rubljov je rođen u Moskvi i za nešto više od mesec dana će napuniti 20 godina. Majka mu je teniski trener, nekada je radila sa Anom Kurnjikovom pa se znalo da će i mali Andrej krenuti u tom pravcu. Voleo je košarku i boks ali je teniska karijera krenula odlično da se razvija. Dominirao je u svom uzrastu, osvajao najbitnije turnire za juniore I najavio veliku karijeru. Stigao je do prvog mesta na juniorskoj ATP listi, osvojio Roland Garos u konkurenciji momaka I čekao se proboj u seniorski svet.

Nije se desio. Rubljov je počeo da luta, već sa 15 godina je ušao u profesionalne vode. Kao da nije uspeo da se izbori sa pritiskom koji mu je nametnut tom prilikom. Sezona 2014. je bila za zaborav. Prelazak u svet odraslih nije išao onako kako je mladi Rus zamislio, bilo je potrebno vreme za privikavanje a dečaku u tim godinama se nervoza lako uvuče u organizam.

Ipak, već naredne sezone je pobio neke veoma važne rekorde. Postao je prvi teniser nakon Rafaela Nadala koji je zabeležio pobedu na pet različitih turnira u istoj sezoni pre svog 18. rođendana. Na mastersu u Majamiju je savladao Pabla Karena-Bustu dok je u Dejvis kupu bio bolji od Pabla Anduhara. Prvi put u karijeri je zabeležio velike pobede, ali još uvek nije mogao da uđe među sto najboljih na svetu.

I onda ponovo problemi. Sezona 2016. je takođe bila loša, nije uspevao da napravi značajniji iskorak pa je došlo do razlaza sa dotadašnjim trenerom. Svoju novu bazu je pronašao u Barseloni, gde ga je dočekao Galo Blanko. Ovogodišnji Australian Open je završio u drugom kolu, porazom od Endija Mareja. Uzeo je samo pet gemova ali je to bio njegov treći meč u karijeri na Gren Slem turnirima. U drugom kolu Vimbldona ga je savladao Albert Ramos-Vinjolas I tako mu prekinuo još jedan san o Gren Slemu.

Kraj ove sezone je iz snova za Rubljova. Kao ‘’laki luzer’’ je osvojio titulu u Umagu, pobedivši na tom putu iskusnog Fonjinija, što je jedan od većih skalpova u njegovoj dosadašnjoj karijeri. US Open 2017 je najbolji turnir koji je odigrao u životu, sa prvom pobedom nad Top10 igračem (Grigor Dimitrov) i rutinskim prolaskom devetog nosioca Davida Gofana, za prvo četvrtfinale u karijeri. Večeras će na megdan Rafaelu Nadalu. Nisu se sastajali nikada do sada. Pre njihov meč Rubljov je izjavio ‘’Sada sam tu, ne razmišljam o Nadalu jer nemam ništa da izgubim’’. Pa da vidimo koliko mladi Moskovljanin može da dobije!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *