Sa koliko će poena Srbija da izbaci Gruziju kroz ”prozor”?

Srbija je uspešno započela FIBA kvalifikacije pobedom nad Austrijom u Beogradu u prvoj utakmici u svojoj grupi, a od ekipe Aleksandra Đorđevića se isto očekuje i od duela sa Gruzijom koji se na rasporedu igra u ponedeljak uveče u dvorani ”Aleksandar Nikolić” u Beogradu.


Stekao se utisak da se u srpskoj javnosti nije previše pridavala važnost čudnoj situaciji u koju su dovedene reprezentacije koje učestvuju u kvalifikacijama. Najbolji košarkaši su izostali iz svojih selekcija već u prvom ”prozoru”, što je takođe slučaj i sa Orlovima , u čijem su se sastavu našla samo trojica osvajača srebrne medalje sa ovogodišnjeg prvenstva Evrope. Da budemo još precizniji, na parketu su se pojavili samo kapiten Milan Mačvan i Stefan Birčević, dok je Branko Lazić na kraju ipak izostao.

Doduše, ekipa je pojačana nekim od košarkaša koji su bili među Đorđevićevim izabranicima na prethodnim takmičenjima, kao što su Miroslav Raduljica i Marko Simonović kojima su se pridružili iskusni Milenko Tepić, Đorđe Gagić i Ivan Paunić, dok su ostatak popunili mlađi igrači koji su ovom prilikom debitovali u nacionalnom timu.

Ispostavilo se kao tačno ono što Đorđević uvek napominje, a to je da su najbolji ono koji se u datom trenutku nalaze u timu. Iako praktično nije bilo vremena ni za bolje upoznavanje, a kamoli za ozbiljnije uigravanje, reprezentativci su se maksimalno potrudili da se to ne primeti i potvrdili da su ipak, mnogo viša klasa od gostiju, koji sa druge strane, uopšte nisu razočarali.

Najveći doprinos u srpskom sastavu su dali Paunić sa 16 i Raduljica i Simonović koji su ubacili po 15 poena, dok je kod gostiju najefiasniji bio Mahalbašić sa 15 koševa.

Sa koliko će poena Srbija da izbaci Gruziju kroz ''prozor''?Prvi ”prozor” je ipak doneo neka iznenađenja, pa je tako Rusija izgubila od BiH, Grčka je tek u prosužetku pobedila Veliku Britaniju, a najteže gubitke je podnela Hrvatska koja je izgubila obe utakmice.

Aleksandar Đorđević će verovatno napraviti neke izmene za utakmicu sa Gruzijom u kojoj se i pored najave i dozvole kluba da igraju, neće pojaviti košarkaši Crvene Zvezde Lazić, Dangubić i Jovanović, kao i Stefan Birčević koji se vratio u Tursku.

Susret sa Gruzijom ne bi trebalo da bude lakši od meča sa Austrijom, naprotiv. Gruzija ima viši košarkaški rejting koji je potvrdila i učestvovanjem na nekim evropskim šampionatima, a u sastavu ima i nekoliko poznatih imena kao što su Manučar Markoišvili, Nikoloz Čikišvili i Majkl Dikson, naturalizovani Amerikanac koji igra za Strazbur.

Srbija je ove godine imala prilike da se susretne sa ovom selekcijom uoči šampionata Evrope. Radi se o utakmici na Akropolis kupu koju su Orlovi rešili u svoju korist rezultatom 68:66. Treba napomenuti da su se dve ekipe sastale i pred FIBA EURO u Sloveniji pre četiri godine, ali su tada Gruzijci iznenadili ekipu koju je vodio Dušan Ivković i pobedili sa 75:71!

Međutim, prijateljski susreti su jedno, a takmičenja drugo, pa makar ona bila i u vidu ovakvih ”prozora”, pa bi sve osim ubedljivog trijumfa Orlova bilo prilično iznenađenje.

Srbija je prema Meridianbet proceni favorit sa -23,5 poena u hendikepu, dok je granica poena postavljena na 155,5. Ostatak ponude možete pogledati ovde.


24.11.2017. Srbija otvara “prozor“ utakmicom sa Austrijom!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *