SAD desetkovana u Riju, Stef Kari otkazao nastup

Reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država će na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru biti osetno oslabljena jer je najbolji košarkaš NBA lige za ovu sezonu Stef Kari i definitivno otkazao svoje učešće na turniru.

Plejmejker Golden Stejt Voriorsa trenutno vodi svoj tim ka pobedi u finalu NBA protiv Klivlenda, ali je tokom plejofa imao problema sa povredom. On želi da se odmori i zaleči povređeni članak i koleno, ne želi da pored celog plejofa odigra i Olimpijske igre rovit.

“Posle savetovanja sa porodicom, Voriorsima i mojim predstavnicima odlučio sam da se povučem iz reprezentacije za Olimpijske igre u Brazilu. Moja prethodna iskustva sa nacionalnim timom su bila sjajna, što je dodatno otežalo ovu odluku. Ipak zbog nekoliko faktora od kojih su jedan i nedavne povrede kolena i članka verujem da je ovo najbolja odluka”, istakao je Stef Kari.

Tim će na ovogodišnjim OI poslednji put sa klupe voditi proslavljeni Majk Kšiševski koji se posle turnira u Riju povlači i na njegovo mesto doći će Greg Popovič. Iako su Amerikanci favoriti ma u kakvom sastavu dođu na takmičenje neće selektoru SAD i treneru Djuka biti lako da sastavi tim.

Otkaz Karija je samo jedan u nizu, pošto su košarkaši Los Anđeles Klipersa Kris Pol i Blejk Grifin  ranije otkazali učešće. Osim njih i superstar Vašingtona Džon Vol neće putovati u Brazil, a centar San Antonio Sparsa Lamarkus Oldridž je kao i Kari rešio da na leto zaleči povredu. On je ceo plejof igrao sa povređenim prstom i ne želi da rizikuje da pogorša situaciju.

Neki košarkaši koji su u ranijim godinama predvodili tim poput Lebrona Džejmsa i Karmela Entonija su još pre objavljivanja spiska istakli da ne žele da nastupe u Brazilu. Pod košem Oldridž i Grifin nisu jedini koji neće  igrati, pošto je i Entoni Dejvis povređen, tako da ni najbolji igrač Pelikansa neće biti na Olimpijskim igrama.

Ostaje da se vidi i kakva je situacija sa Kevinom Lavom, koji je tokom druge utakmice finala NBA zadobio potres mozga i pitanje je da li će nastupiti u nastavku te serije,  a američki mediji prenose da je zbog pretnje virusa zika moguće da još nekoliko košarkaša odustane od pojavljivanja u Brazilu.

Bilo kako bilo, Amerikanci će svakako biti favoriti za osvajanje Olimpijskih igara, ma ko im igrao. Kouč K se oprašta  od tima i svi će biti stoprocentno motivisani da pruže svoj maksimum i trenersku legendu zlatom isprate sa selektorskog posla.