derbi

Samo je jedan Baskijski derbi!

Ove sezone će biti dosta baskijskih derbija u Primeri, ali samo je jedan onaj pravi derbi Baskije, a to je utakmica između Atletik Bilbaoa i Real Sosijedada!
Nedeljni okršaj na San Mamesu je nova prilika da se uživa u neustrašivim duelima fudbalera na terenu i neverovatnom prijateljstvu navijača na tribinama, gde scena da pristalice različitih klubova sede zajedno jedni sa drugima ni malo nije neuobičajena.
Bilbao je favorit u ovom okršaju, ali Sosijedad još nije poražen na novom San Mamesu iako je gostovao već četiri puta.
U stvari, Sosijedad u derbi ulazi unapred motivisan odličnim rezultatima koje u poslednjih nekoliko godina ima protiv svog najvećeg rivala. Naime, ekipa iz San Sebastijana je poslednji put izgubila Baskijski derbi pre više od 4 godine, odnosno u martu 2012. kada je rezultat na starom stadionu Atletika bio 2:0 za domaće!
Bilbao je u poslednjem kolu izgubio od Malage u gostima, što je ekipi Ernesta Valverdea bio poraz broj 3 od početka. Aduriz je bio strelac za vođstvo Bilbaoa već u trećem minutu, ali je Balenzijaga posle pola sata igre dobio crveni karton, što su domaći fudbaleri iskoristili za preokret, koji je doduše stigao tek nekoliko minuta pre kraja susreta.
Veliki derbi će pored suspendovanog Balenzijage propustiti povređeni Eneko Boveda i Ager Akeče.
Sosijedad je u poslednjoj nedelji septembra pre nego što je savladao Betis, bio akter jednog drugog derbija, manje atraktivnog nego što je duel sa Bilbaoom, ali koji ipak ima odlike jedne takve utakmice.
Susret sa Eibarom se međutim, završio porazom po ekipu sa Anoete (2:0), koja će sigurno želeti da izbegne da joj se to dogodi i u drugoj utakmici sa regionalnim rivalima.
Trener Plavo-belih, Euzebio Sakristijan je u dobroj situaciji sa zdravstvenim bilansom svojih fudbalera, bar utoliko što na listi povređenih nema novih imena.
Jedan od onih koji imaju mnogo razloga da se dokažu u ovoj utakmici je sam Valverde koji je kao trener na 13 mečeva sa Sosijedadom, zabeležio samo tri pobede, istovremeo izgubivši čak šest puta!
U prilog će mu ići bar nešto: naime, Sosijedad je u prethodnih šest gostovanja baskijskim rivalima pobedio samo jednom, mada ne treba izostaviti da je u pitanju bio trijumf baš protiv Atletika!
Utakmica počinje u 16:15 časova.